Plzeňské základní školy přivítaly 1600 prvňáčků

Přibližně 1600 prvňáčků ve středu poprvé usedlo do školních lavic ve 26 městem Plzní zřizovaných základních školách. Prvňáčků je letos o něco méně než loni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem do plzeňských základních škol dnes nastoupilo téměř 15 tisíc žáků. Na mnohé žáky čekaly zrekonstruované učebny, opravené budovy či hřiště. I nový školní rok bude poznamenaný opatřeními proti šíření onemocnění covid-19. V prvních dvou dnech musí základní školy otestovat své žáky. Mnoho režimových opatření již aplikovaly školy v předchozím školním roce. Žáky 20. základní školy v Brojově ulici na Slovanech dnes ráno přivítal primátor města Plzně Martin Baxa, radní pro oblast školství Lucie Kantorová doprovodila do školních lavic prvňáčky ve 14. základní škole v Doubravce.

„Škola bez žáků je smutná a žáci bez školy také. Proto všem školákům přeji do nového školního roku především mnohu úspěchů, radosti z učení a hlavně ať školní rok proběhne ve školních lavicích, nikoliv z domova od počítačů,“ zahájil nový školní rok ve 20. základní škole v Plzni na Slovanech primátor Plzně Martin Baxa.

„Milí prvňáčci, vítám vás ve vaší nové škole. Mám radost z toho, že se těšíte na školu samotnou, na znalosti a vědomosti, které tu na vás čekají. Chci vám říci, že jste si vybrali výbornou základní školu, a pevně doufám, že se vám tu bude líbit, najdete si kamarády a budete mít radost i z toho, co všechno nového se během školní docházky naučíte. Užijte si nejen váš první školní den, ale i celý školní rok,“ popřála malým žákům a jejich rodičům Lucie Kantorová, radní města Plzně pro oblast školství. „Také vám přeji pevné zdraví a doufám, že roušky, které vidím na vašich tvářích, nebudete muset nosit celou školní docházku, že jde jen o přechodnou dobu. Věřím, že za to, jak jste statečně zvládli svůj první den ve škole, vás rodiče vezmou na nějakou sladkou odměnu,“ dodala Lucie Kantorová.

„Do prvních tříd by mělo v letošním roce 2021/2022 nastoupit okolo 1600 dětí. Předpokládáme však, že toto číslo bude o něco nižší z důvodu duplicit,“ vysvětlila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škrlantová. Pro srovnání doplnila, že loni do prvních tříd nastoupilo 1632 prvňáčků, předloni to bylo 1591 dětí. „Letos předpokládáme, že ve školách zřizovaných městem bude necelých 15 tisíc žáků. Přesné číslo však budeme vědět až během září. Loni měly plzeňské školy 14 664 žáků, předloni 14 521,“ doplnila Dagmar Škrlantová.

Soubor doporučení pro školy a školská zařízení ve školním roce 2021/2022 vzhledem ke covid-19 určuje školám povinnost screeningového testování v doporučených třech zářijových termínech – 1./2., 6. a 9. září. „Naše školy jsou na začátek školního roku připraveny a vše samozřejmě zvládnou, mnoho režimových opatřeních již aplikovaly v minulém školním roce a budou je modifikovat s manuálem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ doplnil primátor města Martin Baxa. „Plzeňské základní školy budou testovat své žáky antigenními testy, pouze Základní škola a mateřská škola v Božkově bude testovat PCR testy. Ta se již v minulém roce zapojila do pilotního programu testování PCR testy,“ doplnila Dagmar Škrlantová.

Město Plzeň využilo letních prázdnin k opravám budov či úpravám vnitřních prostor. „Plzeň dlouhodobě řeší potřebu navýšení kapacit základních škol a zvýšení komfortu výuky v podobě odborných učeben, proto již v roce zahájilo nástavbu 20. základní školy na Slovanech, kde za 48 milionů korun vzniklo sedm nových učeben včetně zázemí. Jedná se o jednu z největších letošních investičních akcí do našich škol,“ řekl primátor Martin Baxa. „K navýšení kapacity školy dojde také na 2. základní škole, kde dokončíme nástavbu za 30 milionů korun v srpnu příštího roku. Letos v září také dokončíme Technologické centrum za čtyři miliony korun. Na 33. základní škole rekonstruujeme bazén za 1,6 milionu korun, v Tyršově základní škole a mateřské škole budujeme přírodní zahradu v rámci projektu Učíme se v zahradě. Povrch sportoviště jsme opravili na 16. základní škole a mateřské škole, zateplujeme areál 14. základní školy včetně instalace větrání s rekuperací,“ vypočítala největší investiční akce na plzeňských základních školách radní Lucie Kantorová.

„Pro centrální městský obvod, kde je nedostatečná kapacita ve školách, se podařilo od září letošního roku vybudovat navíc jednu třídu pro předškolní děti a děti s odkladem povinné školní docházky. Vznikla v budově Benešovy základní školy v Doudlevcích. Díky navýšení kapacity se podařilo zapsat všechny tříleté děti z Benešovy mateřské školy do školky,“ vysvětlila vedoucí odboru školství Dagmar Škrlantová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka