Plzeňsko má druhý nejnižší počet nehod v ČR: Jak se vyhnout komplikacím na cestách?

Dopravní Policie České republiky pravidelně zveřejňuje měsíční statistiky nehodovosti. Plzeňští řidiči na silnicích dlouhodobě vykazují vysokou ukázněnost – v rámci našeho kraje máme druhý nejmenší počet nehod v Česku.

Cílená propagace v Plzni

Policejní statistiky neslouží pouze novinářům, poučení v nich najdou i samotní účastníci provozu. Jak se nehodovost vyvíjela za poslední rok?

Počet nehod od loňska klesl

Ukázněnější nejsou pouze řidiči na Plzeňsku. Situace na silnicích se od loňska mírně zklidnila po celé republice. Počet nehod od ledna do srpna od loňského roku klesl o 290, konkrétně na 63 109. Za srpen pak dopravní policisté vyjeli celkem k 8 789 nehodám. 

Snížil se i počet tragických nehod. Usmrcených osob na silnicích bylo o 5 % méně, těžkých zranění dokonce o 18,7 % a lehce zraněných osob o 7,9 %.

Negativní nárůst zaznamenaly hmotné škody na silnicích, které narostly o 488 milionu korun. Souvisí to se stále vyšší hodnotou vozidel, která se pohybují na silnicích. Čísla o škodách navíc poskytují pojišťovny, u kterých řidiči svůj majetek pojišťují na stále vyšší částky.

Plzeňští řidiči jsou druzí nejlepší

Na stříbrném stupínku v druhém nejnižším počtu nehod stojí plzeňští řidiči dlouhodobě. Pravidelně nás přeskakuje pouze Karlovarský kraj. Je třeba ovšem podotknout, že rozloha Karlovarského kraje je dvakrát menší než Plzeňského. 

Počet nehod na Plzeňsku navíc od loňského roku ještě nepatrně klesl, stejně jako v celé republice. Obecně platí, že nejvíce bouráme v důsledku nevěnování se jízdě a nepřizpůsobení rychlosti vozidla technickému stavu vozovky.

1.

Karlovarský kraj

1 549

2.

Plzeňský kraj

2 510

3.

Jihočeský kraj

2 768

4.

Pardubický kraj

2 824

5.

Zlínský kraj

2 906

6.

Liberecký kraj

2 989

7.

Královéhradecký kraj

3 094

8.

Vysočina

3 102

9.

Olomoucký kraj

3 399

10.

Jihomoravský kraj

4 072

11.

Moravskoslezský kraj

6 365

12.

Ústecký kraj

7 120

13.

Středočeský kraj

9 489

14.

Praha

10 922

Počet nehod v krajích v srpnu 2021

Podzimní nešvar řidičů – mlhovky

Blíží se podzim a s ním nepříjemné plískanice, ranní mrazíky a mlhové opary. Pro mnoho řidičů to znamená ranní zapínání mlhových světel. Nesprávné využití mlhovek ale oslňuje okolní řidiče a je častým viníkem dopravních nehod.

Zákon č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích o mlhovkách říká, že přední mlhová světla řidiči smí užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní mlhovky pak při snížené viditelnosti řidiči užít musí.

Na zbytečné využívání předních mlhovek řidiči často zapomínají. Mlhovky nechte vypnuté, pokud jedete:

  • v koloně,

  • ve městě,

  • při malém mlhovém oparu,

  • v lehkém dešti,

  • při sněžení.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích vám za nesprávné použití mlhových světel hrozí pokuta až 2 000 Kč.

Na podzim s nejvyšší opatrností

Na podzim a v zimě v autě zbystřete. Nevyjíždějte se zasněženým vozidlem a obujte kvalitní zimní pneumatiky. Při jízdě myslete i za druhé. I sebelepší řidič při zimních plískanicích přehlédne značku „Dej přednost v jízdě“ a vjede vám do cesty. 

Někdy se ovšem karambolu nevyhnete. Pro tyto případy si sjednejte pojištění. Nejlevnější havarijní pojištění stojí od 4 000 Kč ročně, což není žádná závratná částka. Pojišťovna za vás vyřídí škody na vašem vozidle v případě sjetí do příkopu, ale i odcizení auta nebo vandalismu.

Na silnice vyrážejte s velkou opatrností. Plzeňáci sice bourají málo, ale ani jim se nehody nevyhýbají. Všem řidičům přejeme mnoho šťastných kilometrů „kolama dolů“.

Image by Schwoaze from Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka