Plzeňsko si připomíná oběti dopravních nehod

Bohoslužby, pietní akt a koncert připomenou napříč republikou jako každoročně oběti dopravních nehod. Na třetí listopadovou neděli totiž připadá jejich světový den.

Cílená propagace v Plzni

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli v důsledku neštěstí na cestách, vyjádřit solidaritu a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce, kterým se lidé a organizace v České republice připojují ke Světovému dni vzpomínek na oběti silničního provozu. Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy na třetí neděli v listopadu a v letošním roce připadá na 19.11.

V tento den proběhne nejprve v 11 hodin pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově. Každoročně ho organizují členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod. Na něj navážou v 15 hodin ekumenické bohoslužby - v dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu - na snímku) a kostele sv. Prokopa v Letovicích, které připravují zástupci místních křesťanských církví ve spolupráci s Psychosociálním intervenčním týmem ČR.

Poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka z.s. zve také v úterý 14.11. od 19 hodin na hudební večer v plzeňském kostelíku U Ježíška. Vystoupí folková kapela Futrál a Milan Benedikt Karpíšek. Setkání s bohoslužbou letos poprvé propojí putovní kniha obětí dopravních nehod: „Dálniční kaple jako jakási novodobá Boží muka u cesty představuje silné symbolické místo, které zve k zastavení. Vzhledem k její odlehlosti jsme se letos rozhodli pozvat také účastníky večera U Ježíška k zapsání jmen obětí nehod do knihy, kterou následně převezeme do kaple, kde za ně zástupně zapálíme svíce a vzpomeneme na ně v modlitbě,“ dodává farář Českobratrské církve evangelické Karel Šimr.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 14.11.2023 14:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka