Plzeňský Dům hudby nabídne haptickou výstavu

ZUŠ v Uherském Hradišti připravila projekt, který nese název "Doteky II". Opět to bude haptická výstava nejen pro lidi, kteří jsou nevidomí nebo mají jiné zrakové postižení, ale i pro ty, co si chtějí vystavené exponáty osahat tzv. na vlastní kůži. V Plzni bude výstavu hostit Dům hudby od 14. března do 12. dubna 2017.

Cílená propagace v Plzni

Na projektu se opět podíleli žáci ze třídy Radmily Doskočilové, ale i žáci ze třídy Jany Tvrdoňové a Jany Bouzkové. Výstavu obohatily práce nevidomých výtvarnic ze Zlínského kraje. Svoji keramiku představily nevidomé výtvarnice Kateřina Rathúská z Uherského Hradiště a Zdeňka Hrtúsová z Otrokovic. Projekt vychází z výtvarného projektu haptické výstavy Doteky I. 

Je důležité, aby práce byly trvalé, aby se hned po několika dotecích nerozpadly nebo nezničily. Musí mít přiměřenou velikost, což znamená ani příliš malé – kde by se těžko rozpoznávaly důležité detaily, ani příliš velké kvůli ohmatání – maximálně na rozpětí rukou. Bezpečné na dotek, dotek bez strachu z úrazu. Dostatečně výrazné, ale přitom tvarově zjednodušené bez zbytečných drobných detailů, kvůli hmatovému vnímání.

A co všechno vlastně děti vytvořily? Především věci, na které si pravděpodobně nikdy nevidomí nesáhnou. Předělaná umělecká díla významných světových umělců, která jsou v originále v plošném ztvárnění a nelze je hmatem vnímat a hlavně je zakázáno se jich na výstavách dotýkat, na díla plastická. Hmatové obrazy z nejrůznějších materiálů v dřevěných rámech, obrázky z perforovaného papíru, stopy nejrůznějších zvířat v několika technikách, hmatové a zvukové závěsy z nejrůznějších materiálů, společenskou hru Dáma, obrazce ze sádry z otisků pecek, mandaly ve tvaru listů, otočný katalog listů, netradiční hudební nástroje, unikátní sbírku keramických brouků, strukturální závěsy, plastické látkové motýly, modely šatů a spoustu dalších výtvarných plastických prací.

Výstava je putovní, což znamená, že během školního roku 2016/2017 bude vystavená v různých výstavních prostorách po celé republice a svoji pouť ukončí slavnostně v září v Praze.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka