Plzeňský kraj oživí Západočeské baroko

V prostorách Krajského úřadu Plzeňského kraje byl představen projekt „Západočeské baroko“, který vznikl z iniciativy Plzeňského kraje a je v gesci Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský kraj bude podporovat nejen stěžejní akci „9 týdnů baroka“, ale prostřednictvím dotačního Programu podpory kultury v Plzeňském kraji též další akce pořádané v letních měsících představující nejen barokní krásy našeho kraje, ale i barokní kulturu, která měla v Čechách svoji specifickou podobu. Na projektu bude kraj spolupracovat i se společností Plzeň 2015.

Ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová informovala, že bývalý cisterciácký klášter v Mariánské Týnici, jehož projektantem byl Jan Santini Aichel, se stane od roku 2016 Centrem barokní kultury plzeňského regionu. Ve svém programu se zaměří na tři priority – poznání, prezentace a péče o specifický obor kulturního dědictví, které patří k základním charakteristikám regionu. Muzeum bude vytvářet studijní zázemí pro poznání baroka, pomáhat při jeho prezentaci a organizovat programy, které budou mít vzdělávací, osvětový a dokumentační ráz. 

V rámci slavnostní akce byla též pokřtěna dvě díla mapující baroko v plzeňském regionu, která vznikla za finanční podpory Plzeňského kraje. Prvním byla kniha známého fotografa Václava Hynčíka „Baroko“, druhým pak nové DVD „Plzeňský kraj opředený kouzlem baroka – Jan Blažej Santini Aichl“ autorů Aleny Jílkové a Vladimíra Nového, které vzniklo v Centru informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity v Plzni. Patronkou obou děl se stala vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alena Svobodová.

Alena Svobodová přítomné informovala o jednotlivých aktivitách zahrnutých do projektu, a to nejen kulturních, ale i v oblasti cestovního ruchu. „Je důležité, aby akce pořádané v rámci našeho projektu zachovávaly stejnou vysokou kvalitu a úroveň, na kterou byli návštěvníci zvyklí v minulém roce, což budeme při podpoře jednotlivých akcí sledovat a vyžadovat. Aby návštěvníci mohli opravdu zažívat Baroko všemi smysly,“ uvedla Svobodová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka