Plzeňský kraj představuje nové vlakové soupravy v barvách kraje

Od srpna 2021 jsou na spěšné vlaky Plzeň – Karlovy Vary nasazeny nové elektrické jednotky RegioPanter. Celkem se jedná o 4 nové elektrické vlaky, které nahradily starší soupravy na těchto vlacích.

Cílená propagace v Plzni

S nimi došlo ke zlepšení spojení do oblasti na západ od Plzně. Propojení Plzeňska s Tachovskem, Mariánskolázeňskem, ale obecně i s celým zbytkem Karlovarského kraje, je tak četnější a komfortnější. Jedná se o společný projekt Karlovarského a Plzeňského kraje, dopravcem jsou na těchto vlacích České dráhy.

Slavnostní představení nových vlaků se uskutečnilo dnes na plzeňském vlakovém nádraží za přítomnosti hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové, jejích náměstků Pavla Čížka a Josefa Bernarda, a dále zástupců Českých drah a společnosti POVED, která je organizátorem dopravy v Plzeňském kraji.

Z ekonomického hlediska je pořízení jednotek pro Plzeňský kraj velmi výhodné, jelikož jejich nákup je podpořen s využitím dotace z Operačního programu doprava 2. Celkem 85 % procent pořizovacích nákladů by tak mělo být proplaceno z fondů Evropské unie. Díky této skutečnosti kraj za každý kilometr provozu garantuje v roce 2021 dopravci České dráhy částku v maximální výši 133,03 Kč/vlkm (od této částky budou ještě odečteny vybrané tržby od cestujících). Nové elektrické jednotky budou prakticky neustále po celý den v provozu.

Plzeňský kraj již v minulosti pořídil 9 nových elektrických jednotek RegioPanter předchozí generace na linku P1 Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany. Aktuálně ve společném projektu s Karlovarským krajem byla pořízena výše zmíněná 4 nová vozidla RegioPanter. V prosinci 2021 očekává Plzeňský kraj nasazení dalších 11 nových jednotek RegioPanter na linku P2 Klatovy – Plzeň – Beroun. Plzeňský kraj se tak stane oblastí s nejmodernějšími elektrickými vozidly na celé české železniční síti.

 „Zkvalitňování dopravních služeb a zlepšení komfortu pro cestující je naší prioritou. Ročně z krajského rozpočtu vynakládáme pro tento cíl stovky milionů korun. Letos  představuje částka, kterou jsme uvolnili z rozpočtu kraje na drážní dopravu, 764 milionů korun. Jsem přesvědčena o tom, cestující jistě nový typ souprav ocení. Díky nejmodernějšímu evropskému zabezpečovacímu zařízení ETCS jsou špičkou v oblasti bezpečnosti. Oproti dosavadním Regiosharkům jsou navíc pohodlnější, komfortnější a umožňují wifi připojení. Zbývá jen popřát, aby jezdily načas a dovezly občany obou krajů do cílových stanic bezpečně a včas,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

 „V modernizaci vozového parku Plzeňský kraj dále pokračuje. Už v prosinci očekáváme, že bude nasazeno dalších 11 nových jednotek RegioPanter na linku P2 Klatovy – Plzeň – Beroun. Náš kraj se tak stane oblastí s nejmodernějšími elektrickými vozidly na celé české železniční síti,“ upozorňuje náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Nové soupravy
Nové elektrické jednotky RegioPanter nabízejí celkem 140 míst k sezení. Jednotky jsou vybaveny moderními čalouněnými sedadly s područkami a opěrkami hlavy. Tepelnou pohodu ve vozidle zajišťuje klimatizace. Jednotka je částečně nízkopodlažní, umožňuje nástup a výstup všemi dveřmi přímo z úrovně nástupiště. Toaleta je bezbariérová. Dále je jednotka vybavena zásuvkami a wi-fi připojením. Vozidla jsou vybavena nejmodernějším evropským zabezpečovačem ETCS, čímž jsou špičkou v oblasti bezpečnosti. Jednotka je také uzpůsobena pro přepravu až 12 jízdních kol. Jedná se o český výrobek konsorcia ŠKODA TRANSPORTATION a ŠKODA VAGONKA.

Informace k jízdnímu řádu a tarifu pro cestující
Spěšné vlaky z Plzně ve směru Karlovy Vary po celý den doplňují Západní expresy Praha – Plzeň – Cheb. Spěšné vlaky vedené moderními vlaky RegioPanter z Plzně vyjíždějí krátce po liché hodině, aby doplňovaly zmiňovaný expres.
Na Tachovsko a Mariánskolázeňsko či Chebsko je tak nabízeno po celý den rychlé a komfortní spojení z Plzně téměř každou hodinu.
Ve všech těchto vlacích je možné využít tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje. Lze zde využít i celodenní jízdenku Turista Plzeňskem, kterou lze po celém kraji cestovat 24 hodin.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka