Plzeňský kraj rozdělil více než milion korun na podporu filmových děl

Zastupitelé Plzeňského kraje se na svém pondělním zasedání rozhodli podpořit čtveřici audiovizuálních děl, jejichž zástupci na počátku letošního roku žádali o finanční podporu.

Cílená propagace v Plzni

Celkově tyto snímky obdrží 1,15 milionu korun. Západočeský region nabývá mezi filmaři stále vyššího renomé, a to jak díky aktivitám Regionální Filmové Kanceláře, která zde začala před třemi lety působit, tak i díky narůstající podpoře Plzeňského kraje v audiovizuální oblasti.

"S radostí sleduji rostoucí zájem filmových štábů o natáčení v Plzeňském kraji. Zvyšující se počet snímků, které jsou u nás aktuálně chystány či realizovány, nezastavila ani pandemie koronaviru, což považuji za velmi pozitivní signál o tom, že kultura se nevzdala a žije. Navzdory nutným škrtům se podařilo odsouhlasit finanční podporu filmů, které vznikají v našem regionu, což s sebou přinese nejen zviditelnění atraktivních míst v kraji, ale bude i vítanou příležitostí pro místní služby a podnikatele v rámci filmového průmyslu," konstatuje náměstek hejtmanky pro kulturu a památkovou péči Marek Ženíšek.

S žádostí uspěl například česko-italsko-maďarský koprodukční snímek Běžná selhání, ve kterém si zahrají Tatjana Medvedecká, Vica Kerekes a Beata Kaňoková. Mezi další podpořené se zařadil snímek Tancuj, Matyldo! režiséra Petra Slavíka, který by se měl natáčet na podzim letošního roku na hlavním vlakovém nádraží a na plzeňském náměstí. Zde stěžejní role obsadí Karel Roden a Regina Rázlová. Podpořen byl také snímek Oběť, který se natáčel na počátku března v nemocnici v Klatovech a dále snímek Nikdo mě nemá rád režisérské a scénáristické dvojice Tomáše Wainreba a Petra Kazdy. Ti se proslavili například snímkem Já, Olga Hepnarová. Natáčení jejich nového filmu se v Plzni odehraje v červnu a dále ve druhé polovině července letošního roku.

Plzeňský kraj již v předešlých dnech rozhodl také o podpoře studentských snímků, a to v celkové výši 60 tisíc korun. Jedním z nich je film TEA&LU mladého režiséra Pavla Bartovského z FAMO v Písku. Druhým podpořeným je historický film Zbojník přeštického režiséra Leoše Kastnera. Ten se v kraji proslavil již v roce 2019 svou postapokalyptickou prvotinou Trash Town. “Snažíme se kontinuálně komunikovat podporu kraje i těmto skupinám žadatelů a umožňujeme tak studentům regionálních škol a amatérským filmařům získat cennou praxi,” doplňuje Petr Veruněk, vedoucí Regionální Filmové Kanceláře Plzeňkého kraje.

foto: nutproductia

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka