Plzeňský kraj v Sušici provoz čtyřoborové nemocnice neslíbil

Plzeňský kraj trvá i nadále na tom, že není schopen garantovat zajištění provozu čtyřoborové nemocnice. Toto stanovisko vedení kraje zopakovala v pondělí 1. 11. 2021 zastupitelům Sušice na jejich mimořádném zasedání hejtmanka Ilona Mauritzová.

Cílená propagace v Plzni

„Kraj není schopen garantovat kvalitní lůžkovou chirurgickou péči. Rozsah péče v nemocnici, pokud by nemocnici řídil či pouze dotoval Plzeňský kraj, by musel zůstat ve svém stávajícím stavu,“ prohlásila. Jednání se zúčastnila v doprovodu předsedy Výboru pro zdravotnictví Zastupitelstva Plzeňského kraje Richarda Piknera.

Situaci v sušické nemocnici sleduje dle hejtmančina vyjádření Plzeňský kraj dlouhodobě. Již v listopadu 2020 sama iniciovala založení pracovní skupiny, která situaci v nemocnici zmapovala a na jejím základě navrhla fungující model tak, aby byla péče dostupná pro spádovou oblast Sušicka a zároveň zásadním způsobem neovlivnila negativně  Klatovskou a Strakonickou nemocnici.

Už v polovině letošního roku kraj veřejně na základě rozhodnutí Rady PK ze dne 28. 6. 2021  oznámil dvě možné varianty řešení situace sušické nemocnice. Podle první by nemocnici i nadále provozovalo město Sušice a kraj by se na ní podílel finančně. Druhá počítá s tím, že bude Sušickou nemocnici provozovat kraj prostřednictvím své obchodní společnosti. „Žádné jiné varianty nepřipadají v úvahu,“ zdůrazňuje Ilona Mauritzová.

„Skutečnost je taková, že Sušické nemocnici i nadále chybí personál. Řada zdravotníků pracuje jen na dohody o činnosti, nikoliv hlavní pracovní poměry. V době, kdy si mohou lékaři místo svého působení vybírat, je vztahy, které panují v nemocnici, spíše odrazují,“ shodují se hejtmanka Ilona Mauritzová s předsedou Výboru Zastupitelstva PK Richardem Piknerem.

Závěrem Ilona Mauritzová připomněla, že kraj přispívá městu Sušice na provoz nemocnice jednotkami milionů korun ročně. Předpokládá také, že by ji bylo možné při jednoznačném rozhodnutí sušických zastupitelů o budoucím řízení dotovat i vyšší částkou. „Budeme respektovat rozhodnutí města a jsme schopni pracovat na rozvoji nemocnice,“ prohlásila hejtmanka s tím, že osud nemocnice mají zastupitelé města ve svých rukou.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka