Plzeňský pivovar Proud uvádí na trh piva stařená v sudech po whisky

Plzeňský experimentální pivovar Proud v nových speciálech Barley Wine a Imperial Stout z oblíbené řady Barrel Aged unikátním způsobem propojuje svět piva a whisky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Piva Barley Wine a Imperial Stout 18 měsíců zrála v sudech po whisky ze světoznámé japonské destilérky Nikka Yoichi Distillery, která k tomuto účelu poskytla sudy vůbec poprvé ve své dlouhé historii.

„V roce 2021 jsme zakoupili 20 kusů sudů typu hogshead, které sloužily ke zrání whisky v palírně Nikka Yoichi. Čerstvě vyprázdněné sudy k nám do Plzně doputovaly z Japonska, konkrétně z jedné z nejstarších palíren Nikka Yoichi Distillery na ostrově Hokkaidó. Na základě profilu whisky a senzorických vlastností sudů jsme sestavili recepturu a uvařili speciální várku dvou piv určených k dlouhému zrání v těchto konkrétních sudech. Poté jsme nechali celý proces přirozeně běžet, v průběhu staření proběhly dvě ochutnávky a o 18 měsíců později jsme se rozhodli pivo pustit do světa,“ rekapituluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda a dodává: „Výsledek předčil naše očekávání a my se těšíme, až ho na podzim nabídneme našim zákazníkům!“

Barley Wine charakterizuje krásná zlato-oranžová barva, aroma jemné rašeliny a sladkého ovoce, lehce kouřová chuť a medová sladkost korunovaná hřejivým, středně dlouhým závěrem. Imperial Stout zaujme sytě tmavou barvou, jemným čokoládovým aroma s nádechem marcipánu, překvapivě lehké tělo s praženým a lehce kouřovým profilem završí hřejivý, suchý dlouhý závěr. Piva mají obsah cca 9 – 10 % alkoholu. „Obě piva jsou takovými pomyslnými třešničkami na dortu, tomu odpovídá i doporučený způsob a teplota servírování. Ideálně si je můžete dopřát v elegantní sklenici na nožičce při mírně vyšší teplotě kolem 9–11°C. Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu je zároveň každá lahev vhodná ke sdílení s přáteli a k velmi pomalému vychutnávání,“ doporučuje sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Novinky Barley Wine a Imperial Stout jsou do detailu doladěné kousky, které potěší každého milovníka řemeslného piva a whisky. Nevšední příběh jejich vzniku podtrhuje design etiket z dílny renomovaného studia Artbureau Prague. V souladu se sloganem „Every barrel has its own spirit.“ etiketám dominuje umělecky ztvárněná maska ducha, jehož podoba vystihuje výjimečnost každého z obou piv: Barley Wine představuje jemný, umírněný charakter piva, zatímco maska ducha Imperial Stout je temnější a divočejší. Exkluzivitu obou produktů podtrhuje balení ve stylovém dárkovém boxu.

„Světlý Barley Wine a tmavý Imperial Stout doporučujeme vyzkoušet v páru, protože díky odlišnému vyznění fungují jako zajímavý kontrast, ale v prodeji budou samozřejmě i samostatně. Jde skutečně o jedinečnou záležitost, postavenou na nejvyšší kvalitě a řemeslném zpracování. Myslím, že i díky designu etiket a obalu mohou být vítaným dárkem třeba pod vánoční stromeček,“ podotýká Michal Škoda.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.12.2023 17:06



2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka