Plzeňští cyklisté si v úterý připomenou Evropský týden mobility i 100 let republiky

V úterý 18. září se sejdou plzeňští cyklisté a cyklistky přesně v 17.18 hodin u Andělíčka na náměstí Republiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

A budou při tomto CYKLO-SETKÁNÍ slavit a to hned třikrát. Prvně Evropský týden mobility, dále právě probíhající týdenní zářijovou výzvu Do práce na kole a v neposlední řadě i století naší republiky. Organizátorem akce je spolek Plzeň na kole. 

„Zveme všechny cyklisty, ať přijedou na kolech či koloběžkách v bílých, červených nebo modrých tričkách a ti odvážnější mohou přijet i v kostýmech připomínající historii naší republiky. Setkání na náměstí nebude dlouhé a po jeho skončení se projedeme ulicemi města až do Papírny, kde se budeme moci občerstvit a více popovídat,“ láká na akci Jiří George Konečný ze spolku Plzeň na kole. „Pojedeme dle předpisů silničního provozu, tzn. jeden za druhým. Všem doporučujeme, aby si překontrolovali povinnou výbavu kola,“ doplňuje Konečný.

Evropský týden mobility probíhá ve dnech 16.-22. září 2018 a již tradičně se snaží upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby řešení tohoto problému. Letošní ročník prosazuje heslo „Kombinuj a jeď!“ a chce ukázat, že automobily nejsou jediným dopravním prostředkem. Zejména v městských oblastech je k dispozici řada dalších možností jako veřejná a cyklistická doprava. Snížením množství automobilů napomáhá ke snížení množství emisí, prachu, hluku i ke zkvalitňování veřejného prostoru. 

Na Evropský týden mobily je navázána ve stejném termínu i zářijová výzva Do práce na kole, která podporuje veřejnost, aby si alespoň na týden vyzkoušela dopravovat se do práce na vlastní pohon. Je možné si vybrat kolo, běh, chůzi, nebo třeba koloběžku. V Plzni je přihlášeno téměř 160 účastníků.  Do květnové kampaně Do práce na kole se v Plzni zapojilo 822 lidí ze 179 firem, organizací a institucí, kteří se snažili celý měsíc se svým 2-5 členným týmem do práce co nejvíce jezdit na kole, běhat či chodit pěšky. Oblíbenost akce každoročně roste, což organizátoři usuzují dle stále se zvyšujícího se počtu účastníků.

Cílem cyklosetkání 18. září je poukázat na stále nedostatečnou podporu cyklistické dopravy v Plzni. V anketě Cyklobarometr měst, kde účastníci kampaně Do práce na kole odpovídali na otázky spojené s cyklodopravou v našem městě, Plzeň „obhájila“ ne příliš lichotivé 14. místo. Detailní informace jsou k nalezení na tomto odkazu: http://www.cyklobarometr.cz/Vysledky-2018.aspx


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka