Plzeňští dronaři asistují policistům, zasahují u vážných nehod

Spolupráce mezi plzeňskými dronaři a složkami integrovaného záchranného systému se zintenzivňuje. Bezpilotní letouny jsou nasazovány v krizových situacích.

Cílená propagace v Plzni

Například při požárech velkého rozsahu, pátrání po pohřešovaných osobách, rizikových hromadných akcích a nejčastěji pak asistují policistům u vážných dopravních nehod. Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně jsou v této oblasti průkopníky, vloni se staly jako první jednotka dronařů oficiální součástí IZS, přičemž jejich práci oceňují odborníci v tuzemsku i zahraničí.

„Když technika chrání životy a zdraví, nemůže najít smysluplnější využití. Proto jsme se rozhodli činnost plzeňských dronařů zaměřit právě na spolupráci s integrovaným záchranným systémem. Policisté, hasiči a záchranáři mohou využít špičkovou techniku, kterou město vlastní, a také profesionální znalosti našich odborníků. Jsme moc rádi, že se podařilo vybudovat vzájemnou důvěru a jdeme společně za stejným cílem – zvýšení bezpečnosti a co nejefektivnější reakce v krizových situacích,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Nejčastějším typem zásahu, ke kterému dronaři vyjíždějí, je asistence u vážných dopravních nehod. Jde o nehody hromadné nebo ty, u nichž se řeší smrtelné zranění. „Policisté nás povolávají skrze operační středisko, přijdeme na místo a začneme snímat zájmové území. Data pak přeneseme do aplikace, v níž si policisté mohou na centimetry přesně měřit a pracovat s různými vrstvami, mohou například zobrazit dopravní značení nebo názvy ulic,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Tento moderní způsob dokumentace dopravních nehod by měl v budoucnu nahradit dosavadní postup. Standardně policisté měří na místě událost pomocí kolečka a zakreslují údaje manuálně. Prozatím jsou používány souběžně obě metody, ale v budoucnu se předpokládá, že moderní technologie tento úkol převezmou.

Podle Daniela Kůse, radního města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání, je možné s drony efektivně pracovat kdykoliv, ve dne i v noci. „Kolegové z Drony SIT vyvinuli vlastní přísvit, takže ani tma je při výjezdech nelimituje. Aplikaci pro dopravní policii navíc budou dál vylepšovat. Chtěli bychom, aby s daty mohli dál pracovat třeba i soudní znalci ve svých softwarech.“

Odborníci se navíc soustředí i na vylepšení dalších technických „vychytávek“, které pomáhají složkám IZS. Pracují na rozšíření aplikace, do níž zasílají streamované video z dronu, tedy záběry v reálném čase. „Ty využívají policejní jednotky přímo v akci, pro větší efektivitu chceme do aplikace přidat mapu, do níž se budou propisovat GPS souřadnice snímaných objektů. Aktuálně vyvíjíme také LED přísvit na našeho robotického psa, policisté a hasiči by jej uvítali pro lepší orientaci v tmavých prostorech, přičemž na trhu není nic, co by vyhovovalo technickým požadavkům. Čeká nás vlastní vymodelování, vytisknutí a spájení veškerých hardwarových součástek dohromady. Už jsme si takto na zmíněného robota vyrobili speciální nárazník,“ doplnil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT Správy informačních technologií města Plzně.

„Využití dronů je velmi široké, v komerčním i nekomerčním sektoru. Když jsem se s činností kolegů z Drony SIT blíže seznámil, rozhodl jsem se, že právě nekomerční zaměření a pomoc IZS se stane v následujícím období prioritou města, přínos těchto aktivit pro obyvatele nejen západočeské metropole je zásadní,“ uzavřel Daniel Kůs.
 
Více informací o jednotlivých projektech a zajímavosti ze světa dronů jsou k dispozici na webových stránkách plzeňských dronařů www.dronysit.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.12.2022 14:02



6 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka