Plzeňští druháčci se hrou na dospělé učí finanční gramotnosti

Znají pojmy jako hypotéka nebo nájem, ale netuší rozdíl mezi mincemi a bankovkami. Ani vlastně neví, odkud rodiče berou peníze.

Cílená propagace v Plzni

I proto se druháčci ze základních škol po celé zemi postupně zapojují do Abecedy peněz. Nový program na výuku finanční gramotnosti v pátek absolvovali i žáčci z Plzně.

Na rozdíl od spolužáků ve čtvrtých třídách mají druháčci program koncipovaný jako zážitkové dopoledne ve školní tělocvičně. Během něj si na různých stanovištích vyzkouší život dospělých. „Ve dvojčlenných týmech si děti zažijí cestu do práce, pobyt v ní, odpolední nákupy i návrat domů. Po celou dobu se jim věnuje odborník, který děti provází a pomáhá jim s jednotlivými situacemi a úkoly,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která Abecedu peněz připravila.

 „Bylo skvělé, že si děti mohly vyzkoušet, na co všechno jsou v rodině peníze potřeba. Mnohé si tu poprvé uvědomily, že nejde jen o nákup jídla, ale že platit se musí i benzín do auta nebo nájem. Ukázalo se také, že jen jedno nebo dvě děti ve třídě dostávají kapesné. Nemají žádné peníze, o kterých by rozhodovaly samy. A tedy ani možnost naučit se, jak to s nimi funguje,“ popisuje učitelka Jana Šourková z 1. ZŠ Plzeň. „Program se mi moc líbil. Děti viděly, jak dospěláci musí vycházet s penězi. Naučily se nové pojmy – třeba neznaly slovo „výplata“. A mnozí byli překvapení, co všechno je potřeba z ní zaplatit. Finanční gramotnost je potřeba hodně rozvíjet a Abeceda peněz byla v tomto ohledu přínosem,“ doplňuje její kolegyně Klára Rybáriková.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka