Plzeňští lvi berberští mají nový moderní výběh

Venkovní výběh pro lvy berberské byl postaven v těchto obrysech v roce 2002. Součástí jeho modernizace v roce 2022 se stala úprava a doplnění o nové bezpečnostní prvky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tak, aby vyhovoval nově přijatým legislativním a veterinárním požadavkům týkající se chovu lvů. Rozšířen byl například vodní příkop s pohledovou vyhlídkou od hlavní pokladny, od jihu, nyní je široký 8 metrů a prosklené zábradlí na vyhlídce měří 26 metrů.

Stavba probíhala v období listopad 2021 až červen 2022 a realizovalo ji sdružení stavebních firem Auböck s.r.o. z Boršova nad Vltavou a Ekologická stavební Králův Dvůr s.r.o. Náklady na realizaci dosáhly 31 mil Kč vč. DPH, město Plzeň se podílelo 19 mil. Kč  formou investičního příspěvku.

 Od západu byl zmodernizovaný výběh doplněn okolními a souvisejícími objekty – novou separační klecí pro lvy, Rajskou zahradou, informačním objektem, vyhlídkou, Berberským objektem a Berberským stanem. Naším záměrem bylo tyto doplňkové objekty koncipovat jako objekty jednak v berberském stylu s informacemi pro návštěvníky o kultuře a také o tom, jaký vliv měl právě lev berberský na tuto kulturu. Přesahem této myšlenky je část věnovaná informacím o výskytu lva v českých dějinách a české heraldice. Rajská zahrada tak obsahuje ornamenty nebo kašnu a je vybudovaná podle stylu a pravidel arabských zahrad. V domku návštěvníci uvidí v expozici například ručně malované mísy a další nádoby na přípravu jídla, nechybí další předměty denní potřeby a textilie. Zajímavostí je originální marocký tajin.

Na velkém množství nových naučných panelů se návštěvníci mohou dočíst o Berberech, lidech a přírodě severní Afriky, a mnoho informací o lvech, jejich roli a životě v přírodě a způsobu chovu v zoo i o samotném plzeňském chovu.

Lvi berberští jsou v Plzni chováni od roku 2002, kdy vznikl stávající výběh. Do té doby v zoo žili pouze lvi pustinní neurčeného poddruhu v klecích a od roku 1974 nedošlo k odchovu. Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016. Dosud bylo odchováno osm mláďat. Předposledním, Fazanovi a Faridě budou 4. 8. 2022 dva roky a žijí nyní spolu s rodiči Matesem a Tamikou. Odchovaní lvi jsou například ve Francii ve třech různých zoo, v rakouském Herbersteinu, kde se již prvorozená Amira rozmnožuje a také v Zoo Chleby. Poslední odchov je z roku 2022, lvíčata přišla na svět 9.5. – v současnosti pečuje samice o 3 lvíčata.

Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století, i v první lokaci u řeky Radbuzy. Množili se už za 2. světové války, na Lochotíně pak opakovaně v 70. letech. Tradiční jména pro lvy v 80. a 90. letech byla Paša a Elsa.

Pobyt lvů ve venkovním výběhu bude v nejbližší době přerušovaný kvůli posílení travního koberce. Spojení Matese a dvouletých lvů se samicí a mláďaty proběhne ve chvíli, kdy to jejich velikost a další okolnosti dovolí.

Expozici otevřeli pan primátor města Plzně Mgr. Pavel Šindelář, 1. náměstek primátora Mgr. Roman Zarzycký, jednatelé obou realizujících stavebních firem Petr Sklenička a Ing. Jan Vilánek, ředitel Zoo a BZ Ing. Jiří Trávníček a autor koncepce Ing. Tomáš Peš.

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.06.2022 17:06



lev, zoo
0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka