Plzeňští radní zaslali vánoční dary a pozdravy do sociálních zařízení

V posledních letech se stalo milou tradicí, že do plzeňských organizací poskytujících sociální služby zavítali před vánočními svátky radní města.

Cílená propagace v Plzni

Klientům přivezli dary, poděkovali vedení i zaměstnancům organizací za jejich celoroční nasazení, současně zjišťovali, co je možné zlepšit, či jak město může pomoci. V letošním roce tzv. Spanilá jízda po těchto zařízeních nebyla možná z důvodu epidemiologické situace ohledně pandemie koronaviru. Radní města i přes to chtěli klienty v letošním roce potěšit a zaslali dárky společně se svými zdravicemi do zařízeních. „Spanilou jízdu“ kompletně zajišťuje Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Město pro 20 organizací zajistilo dary dle jejich přání v celkové hodnotě 132 tisíc korun včetně DPH. Dar pro každé zařízení je v hodnotě šesti tisíc korun, včetně DPH. Dary se svými osobními zdravicemi do zařízení zaslali primátor města Martin Baxa, náměstci Roman Zarzycký, Eliška Bartáková, Michal Vozobule a radní Lucie Kantorová a David Šlouf.

Primátor Martin Baxa pravidelně navštěvuje Stacionář Jitřenku na Doubravce, a i v letošním roce do zařízení zaslal dárky – vybavení na pečení, ale i puzzle, skládačku Mašinku či vánoční stromek. Domov pro seniory sv. Jiří si přál dva vyvýšené záhony a náčiní na obdělávání záhonků. Do Domovinky – sociální služby putovaly záclony do pokojů klientů a robot na krouhání ovoce a zeleniny. „Pracovníci v sociálních službách stojí od začátku března letošního roku v první linii společně se zdravotníky a pečují o naše nejzranitelnější spoluobčany. Díky jejich perfektnímu nasazení jsme zvládli pandemii koronaviru v plzeňských pobytových službách velmi dobře,“ řekl primátor Martin Baxa.

První náměstek primátora Roman Zarzycký obdaroval Domov se zvláštním režimem Petrklíč laminovacím strojem a drobnými předměty pro ergoterapii. Baculus získal vitaminy pro klienty se šípky a hroznový cukr s vitaminem C. Domov sv. Aloise si přál přenosný reproduktor, čokolády, krémy pro klienty a ubrousky pro ubrouskovou metodu. „Pevně věřím, že rok 2021 bude pro klienty a zaměstnance našich sociálních služeb vlídným návratem ke všem činnostem, na něž byli v rámci sociálních zařízení zvyklí,“ popřál klidný nastávající rok Roman Zarzycký.

Náměstkyně Eliška Bartáková zaslala dar do Senior residence Terasy, kde si přáli umělý vánoční stromek do každého pokoje a vánoční růži pro každého klienta domova. Domov sv. Zdislavy obdržel dárkové kosmetické balíčky pro maminky a kosmetiku pro děti, pro nejmenší děti pak plyšové deky s hračkou. SeneCura Seniorcentrum Plzeň obdrželo dvě promítací plátna a jeden stroj sodastream. Domov se zvláštním režimem Čtyřlístek získal z finančního daru mobilní ozvučovací soustavu a ruční zahradnické náčiní. „Velmi si cením práce našich pracovníků v sociálních službách a ředitelů těchto zařízení, kteří mají za sebou jedny z nejtěžších měsíců v jejich životě a v závěru letošního, tak náročného, roku bych jim chtěla za jejich obětavou práci a zodpovědný přístup k ní velmi poděkovat a popřát mnoho zdraví do dalších let,“ uvedla náměstkyně Eliška Bartáková, do jejíž gesce patří oblast sociálních služeb.

Náměstek Michal Vozobule zaslal své dary a zdravice do Domova sv. Zity, kde nakoupili dle přání klientů (boty, oblečení, ložní prádlo, sladkosti, ručníky), Domov sv. Alžběty obdržel tablet a kryt na něj a Hospic sv. Lazara polštáře. Náměstek Michal Vozobule navštívil Hospic sv. Lazara i v loňském roce. „Vaše služba patří k těm vůbec nejtěžším a zároveň nejdůležitějším, proto si v zásadě ani nedovedu představit, jak složité období v současnosti prožíváte. Proto bych Vás rád alespoň podpořil slovy díků a drobným obdarováním,“ vyjádřil obdiv zaměstnancům hospice náměstek Michal Vozobule.

Radní Lucie Kantorová poslala do Dětského centra Na Chmelnicích výtvarné potřeby, potřeby pro kreativní tvoření, psací tablety, boxy na hračky a kartáče na vlasy. Domov pro osoby se zdravotním postižením Nováček obdržel klávesy na baterie, knihy, pexesa a další hračky. Ústav péče o seniory v Třemošné získal vánoční výzdobu pokojů a společných prostor domova. „Děkuji za obětavou práci také našim zaměstnancům dětského centra, kteří se starají o naše nejmenší občánky, kteří neměli takové štěstí a nemohou trávit veškerý svůj dětský čas v rodinách. Vaše práce je velmi psychicky náročná, natož v tak komplikovaném roce, jakým byl ten letošní,“ poděkovala zaměstnancům Dětského centra Plzeň radní Lucie Kantorová.

Radní David Šlouf obdaroval Domov se zvláštním režimem Sněženka pomůckami pro ergoterapii a ruční výrobu. Domov sv. Františka z daru zakoupil novou televizi a rychlovarnou konvici pro klienty nízkoprahového denního centra. Pro Diecézní charitu Plzeň (Humanitární sklad, Potravinová banka, Terénní krizová služba) byly zakoupeny dvě rychlovarné konvice a dvě mikrovlnné trouby. Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM si pro svoji pobočku na Doubravce přálo vysavač. Radní David Šlouf připomněl, že město vybudovalo centru TOTEM novou pobočku v Doubravce. „Těsně před jarními přísnými restrikcemi jsme pobočku slavnostně otevřeli, bohužel senioři z Doubravky nové zázemí v letošním roce nemohli optimálně využívat. Přeji všem klientům sociálních služeb, aby se opět mohli co nejdříve setkávat se svými blízkými,“ dodal David Šlouf.

V letošním roce se jednalo již o třináctý ročník akce Spanilá jízda.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 23.12.2020 15:23



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka