Plzeňští studenti vymysleli unikátní systém proti krádeži kol

Inspiroval je příběh známého, který přišel o drahé kolo. Přihlásili se do osmiměsíčního programu Samsung Solve for Tomorrow pro miliony mladých inovátorů z celého světa a mezi projekty českých studentů zvítězili.

Cílená propagace v Plzni

Nyní dva kamarádi z Plzně představí svůj prototyp na ochranu kol a elektrokol na evropské scéně.

Hledat, co lidi pálí, a navrhnout vlastní technologické řešení. Takové je zadání globálního rozvojového programu Solve for Tomorrow, který vznikl v roce 2010 na podporu studentských nápadů. Češi se do něj letos zapojili poprvé a hned se svými projekty „pro lepší svět“ zaujali. Vynález Dominika Kováče a Kryštofa Vydry z třetího ročníku elektrotechnické střední školy v Plzni ohromil porotu svým obchodním potenciálem i provedením. „Naše zařízení BikeTrack je zabudováno do plně funkční svítilny na kolo. Má v sobě sledovací funkce, které okamžitě rozpoznají nedovolený přístup ke kolu a v případě jeho krádeže dokáží přenášet do aplikace GPS souřadnice jeho aktuální polohy. Díky propojení zařízení s elektrotechnikou můžeme speciálně u elektrokol jít ještě dál a při podezřelé manipulaci přes aplikaci zablokovat motor, případně zaktivovat brzdy kola, a tím krádeži zabránit,“ vysvětlila vítězná dvojice KV Innovations, jejímž cílem je prosadit svůj produkt na trh a začít vlastní byznys. 

Kola využívají oba mladí podnikavci pro sport i dopravu. Nápad na elegantní zabezpečení jim ale vnukla až negativní zkušenost v blízkém okolí a zprávy v médiích o kriminalitě ve městech. Podle policejních statistik se v Česku ukradne přes 4700 kol ročně, pachatelé cílí především na dražší kousky a nebojí se operovat ani na frekventovaných veřejných místech. „Klasický zámek zloděj bez větší námahy přeštípne, navíc při kratších zastávkách bývá manipulace s ním zdlouhavá. Velký přínos našeho zařízení proto vidíme pro segment B2B, sdílených kol ve městech nebo například pro kurýry a rozvoz jídel.  Nemusí jít přitom jen o kola a elektrokola, systém je adaptabilní také pro elektrokoloběžky, motorky a s menší úpravou i pro auta,“ doplnili Dominik s Kryštofem.

V programu Solve for Tomorrow svoji vizi detailně rozpracovali a nyní už ladí poslední detaily na prototypu zařízení. „Program je postaven na realizaci nápadu pomocí metody Design Thinking, tedy především získávání zpětné vazby od reálných uživatelů. Krom jejího využití jsme u finálových projektů hodnotili kritéria jako kreativitu, míru inovace, zapojení technologií, schopnost zaujmout cílové publikum a pozitivní dopad na společnost nebo životní prostředí. Mezi vyrovnanými finalisty ale rozhodovala i kvalita detailu, analýza konkurence nebo komplexní přístup. Kluci vše splnili výborně – vytvořili kompletní řešení za použití hardwaru i softwaru – aplikaci a samotnou desku – pro vystopování odcizených kol. Navíc se zamýšleli i nad tím, jak by krádeži fyzicky zabránili, a inspirovali se blokačním systémem v autech,“ uvedla členka poroty a manažerka CSR programů společnosti Samsung Zuzana Mravík Zelenická.

Program se hned při své premiéře v Česku potkal s velkým zájmem studentů. Na podzim se přihlásilo přes tři desítky ambiciózních týmů, jejichž projekty spojovalo téma „Code your well being“. Nejvíc se zaměřovali na sobě dobře známé problémy s prokrastinací na sociálních sítích, ale také na každodenní potíže obyvatel měst.

Druhé místo obsadil tým UPMEET ze Smíchovské střední odborné školy a gymnázia s aplikací, která sdružuje zájemce o volnočasový kolektivní sport s dobročinným přesahem. Bronzovou příčku vybojoval tým Wren studentů z plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí s aplikací pro snadnou komunikaci obyvatel a představitelů měst. „Všechny tři nápady byly v programu velice detailně rozpracovány a mají šanci uspět také v evropském finále, které proběhne bohužel stále on-line na začátku července. Nicméně, vítězné nápady budou prezentovány také vedení Samsungu v Koreji, a pokud se zalíbí, budou na nich studenti moci dále pracovat v rámci některé z divizí společnosti,“ doplnila Zuzana Mravík Zelenická. Další ročník rozvojového programu se otevře novým studentským nápadům začátkem školního roku 2022/2023.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 01.05.2022 14:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka