Plzeňští zvířecí záchranáři letos odchovali už 12 veverek

Olga Štěpánková se již několik let věnuje hlavně veverkám, každý rok odchovává mláďata ze zničených hnízd či poraněná veverčata.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jenom za letošní rok už odchovala a vrátila zpět do volné přírody 12 mláďat, přičemž některá piplala od pár centimetrů velkých slepých mrňat. "Odchovat mládě veverky není žádná legrace, pominu-li skutečnost, že mláďata nesmějí prochladnout a stále se musí držet v teple, tak i samotné krmení vyžaduje určité znalosti a zručnost. Navíc některé veverky se k nám do stanice dostanou v kritickém zdravotním stavu, a tak vyžadují 24 hodinovou péči a individuální přístup," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.  V reálu se pak jedná o desítky hodin a máte-li doma současně hned veverek několik, tak je to opravdu fuška. "Olině veverky jdou, hlavně díky individuálnímu přístupu a zkušenostem, které s nimi má. Pravda, sladit evidenci pacientů s jejich jmény mi někdy dělá problémy, ale na druhou stranu když pak vidím ve venkovní voliéře běhat Miki, Kiki, Maxe, Lukiho spolu s Viktorkou, Sofinkou, Fifi, Kukim a Lusi, tak jsem rád, že Olina se o veverky stará od „A“ až po „Z“ aniž by mě k tomu jakkoliv potřebovala," dodává Makoň s úsměvem.  


Ptáčata - Dominika Lokingová

 Letošní sezonu nezahájila příliš šťastně.  Po plánované operaci páteře je již měsíc v domácí léčbě. Pohybově toho ještě moc nezvládá, ale pilně cvičí a rozcvičuje se při odchovu ptačích mláďat. Začalo to hnízdem rehků, pokračovalo stehlíky, sýkorou, pěnkavou, pěti vlaštovkami a dalším hnízdem čerstvě vylíhnutých rehků a vrabců domácích.
 Odchov ptačích mláďat je snad ještě náročnější než odchov veverek. "Zatímco veverky vcelku nenápadně nosí Olina ve speciální dámské kabelce, tak s plastovou přepravkou ukřičených mláďat jen tak někam nedojdete, natož abyste je někam nenápadně pronesli, jeli s nimi tramvají a nakupovali. A tak ve finále Dominiky neschopenka nám i ptáčatům přišla vhod, ono za plného provozu piplat teprve několik hodin stará mláďata rehků, kterým rodiče zabila domácí kočka, není vůbec snadné. Proto se všichni pak snažíme působit i preventivně a celkově brát do stanice co nejméně mláďat," vysvětluje Karel Makoň.   
 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka