V Plzni se představí CO.CON – Jeden z největších českých festivalů her, komiksu, sci-fi a fantasy

Plzeňskou kulturní a kreativní zónu DEPO2015 na jeden den pohltí svět sci-fi a fantasy. 28. ledna 2023 zde od 10 do 18 hodin proběhne druhý ročník festivalu CO.CON, který fanouškům těchto žánrů dopřeje prostředí plné deskových i PC her, Cosplay, WarGames, arkádovek, retro her a závodních simulátorů, virtuální reality, robotů, komiksových hrdinů, prodejních stánků, zajímavých hostů a hlavně skvělých zážitků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Chybět nebudou ani Pokémoni nebo výstava Czech Repubrick, která představí obří stavbu Bradavického hradu z milionu kostek LEGO®, hernu s kostkami DUPLO® pro ty nejmenší a stavitelskou dílnu pro starší děti. Zájemci mohou navštívit také únikovou hru nebo si vyzkoušet rozšířenou realitu. Vstupenky na festival jsou k dostání na www.goout.cz i přímo na místě.

Jedná se určitě o největší akci tohoto druhu na západě Čech,“ říká o festivalu CO.CON programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán. „Festival tak ovládne opravdu celý areál DEPO2015,“ dodává. Velkokapacitní autobusová hala se promění na obří hernu. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet jak současné PC hry, tak se ponořit do historie a „zapařit“ na starých arkádových automatech či Pinballu. Chybět nebudou ani herní konzole a špičkové závodní simulátory. Program bude obohacen o přednášky odborníků z prostředí počítačový her jako např. Pavla Dobrovského (redaktor časopisu Level) Viktora Bočana, Radima Jurdy či Jana Chlupa. Opomenuty nebudou ani moderní technologie. Na několika plochách bude k vidění virtuální realita a návštěvníci si budou moci pomocí svého mobilního telefonu vyzkoušet také rozšířenou realitu. Velkým lákadlem bude představení robotického psa firmy Boston Dynamics SPOTyho, který je mazlíčkem plzeňského SITPortu. Robotickou společnost bude SPOTymu dělat legendární R2D2 ze Star Wars.

Pro návštěvníky, kteří dávají přednost klasickým hrám před těmi počítačovými, bude v Tržnici připraven velký prostor s deskovými hrami. Zahrát si budou moci deskovky a karetní hry od velkých společností jako Albi nebo Black fire, ale i od menších nezávislých studií např. Maty Moves nebo plzeňské komunity Kavenu. Navíc si budou moci vyzkoušet velmi speciální deskovky WARGAMES odehrávající se na několika velkých stolech plných modelů prostředí a dokonce si k nim namalovat svoji herní figurku. Program neopomene ani obrovsky populární Pokémony. Na festivalu bude mít tento japonský fenomén vlastní stánek PokéMaster s nabídkou balíčků karet, výběrem merche i možností si zahrát.

Rodiny s dětmi určitě nadchne herní výstava modelů z kostek LEGO® Czech Repubrick v prostorách Klempírny
. Ta zavede návštěvníky do světa Harryho Pottera, kde mimo jiné najdou obří stavbu školy čar a kouzel v Bradavicích, která je největší stavbou z kostek LEGO® na světě vytvořená jedním člověkem. Na její stavbě se pracovalo téměř dva roky a spolkla okolo milionu kostiček. V herní části se starší děti zabaví ve stavitelské dílně a na ty menší od 18 měsíců čeká herna s kostkami DUPLO®, bludišti a bazény s hromadami kostek LEGO®. Zájemci budou moci navštívit také novou rodinnou únikovou hru Záhada plzeňského metra.

V rámci Cosplay subkultury budou návštěvníci v areálu po celý den potkávat postavy v do detailu vypracovaných kostýmech
. Narazit budou moci na hrdiny ze Star Wars zastoupené Czech Garrison 501st Legion a The Rebel Legion Lion Basev, postavy z Pána prstenů v podání skupiny Lotrverse i na další populární klaďase a záporáky ze světa komiksů, sci-fi a fantasy. „Určitě budeme moc rádi, pokud se svými kostýmy pochlubí také návštěvníci a přijdou převlečeni za svoji oblíbenou filmovou nebo komiksovou postavu. Věříme, že to přispěje ke skvělé atmosféře CO.CONu,“ vyzívá Štěpán k zapojení do průběhu festivalu veřejnost.

Program obohatí také ukázky studentské herní tvorby ze SUTNARKY s představením nového navazujícího magisterského oboru. V galerijních prostorech si pak návštěvníci budou moci projít výstavy Komiksové pel-melení ateliéru Mediální ilustrace FDU LS a Abstract character design významných plzeňských graffity a komiksových tvůrců Obrase a Akrobada. Výtvarné téma bude rezonovat také na kavárně, kde v odpoledních hodinách proběhne ilustrátorský battle mezi komiksovými tvůrci ze skupiny DRAWetc.

Image title

Prodejní část festivalu nabídne tržiště, kde návštěvníci nakoupí vše od komiksových knih přes počítačové i deskové hry až po sběratelské předměty.

Vstupenky na festival za zvýhodněné vstupné mohou zájemci koupit na portálu www.goout.cz do 27. ledna. Vstupné ale bude možné koupit i přímo na místě DEPO2015. Vstupy na výstavu CZECH RepuBRICK a na únikovou hru Záhada plzeňského metra jsou kapacitně omezeny a platí se zvlášť.

Více informací na www.depo2015.cz


Zdroj textu a fotografií: DEPO2015

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka