Po dvouleté pauze bude letos opět vyhlášena Vesnice roku Plzeňského kraje

Po dvouleté pauze bude v letošním roce opět vyhlášena Vesnice roku Plzeňského kraje. Soutěž, jejíž krajský vítěz postupuje do celostátního kola, má v roce 2022 s ohledem na situaci s epidemií covid-19 14 účastníků krajského kola.

Cílená propagace v Plzni

Všechny přihlášené vesnice navštíví hodnotitelská komise během června. V srpnu pak bude slavnostní vyhlášení vítězů přímo v dané obci.

V letošním roce půjde již o 26. ročník soutěže Vesnice roku. Napříč ČR je přihlášeno celkem 175 obcí, Plzeňský kraj tentokrát má 14 přihlášených, v předchozím ročníku v roce 2019 šlo o 16 obcí. „Cílem soutěže je povzbudit obyvatele k aktivní účasti na životě v malých obcích, vyzdvihnout aktivity a akce místních spolků i samotných obyvatel. Důležitým přínosem soutěže je také upozornit na význam venkova a na to, co menší obce trápí,“ říká náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropských záležitostí Petr Vanka.

Během června navštěvuje hodnotitelská komise všechny přihlášené obce. „Návštěvu už za sebou mají v Kasejovicích, Kornaticích, Rakové, Kařezu, Příchovicích, Křenovech, Všekarech a Starém Sedlišti. Další kroky povedou komisi do Břas, Újezdu u Svatého Kříže, Liblína, Němčovic, Kozojed a Tlučné,“ doplňuje Petr Vanka.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 13. srpna 2022 ve vítězné obci, kde bude starostovi či starostce vítězné obce předáno kromě dalších cen i putovní žezlo pomyslné vlády nad krajem, které nyní opatrují v Pačejově – vítězné vesnici z roku 2019.

O soutěži

Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku 1995. Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Soutěž byla poprvé vyhlášena Spolkem pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. Vítěz celostátního kola soutěže postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice. Tuto soutěž vyhlašuje Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische Arbeitsgeselschaft Landentwicklung und Dorferneuerung ARGE) ve dvouletém intervalu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.06.2022 08:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka