Počet přenocování v Plzni se meziročně zvýšil téměř o 20 %

Trend zvyšující se návštěvnosti v plzeňských hromadných ubytovacích zařízeních potvrdily výsledky za poslední čtvrtletí 2014, které doplnily celkovou statistiku za uplynulý rok.

Cílená propagace v Plzni

Z předběžných dat Českého statistického úřadu vyplývá, že meziročně vzrostl počet hostů téměř o 10 %, počet přenocování dokonce o 17 %. Co se týče skladby zahraničních návštěvníků, markantní je především pokles u Rusů, zajímavou příležitostí může být téměř 25% nárůst klientely z Rakouska.

Podle Českého statistického úřadu do plzeňských hromadných ubytovacích zařízení v roce 2014 přijelo celkem 224 tisíc hostů. „Je to téměř o 10 % více, než tomu bylo vloni, což příznivě ovlivnila především zvýšená návštěvnost ze zahraničí. Jenom v posledním čtvrtletí uplynulého roku strávilo v Plzni přes 30 tisíc zahraničních hostů na 56 tisíc nocí. Ovšem pozadu nezůstávají ani tuzemští návštěvníci a je příjemné vidět, že domácí turisté opět našli cestu a chuť poznávat krásy západočeské metropole,“ uvádí Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu Českého statistického úřadu.

Jedná se o velice příznivý vývoj především v souvislosti s tím, že počet hostů vloni v celém Česku vzrostl o 1,5 %, počet přenocování se meziročně dokonce snížil o 0,4 %. Pozitivní výsledek plzeňské návštěvnosti podtrhuje i další faktor, neboť se mírně prodloužila také délka pobytu. Zatímco v roce 2013 průměrně návštěvníci v Plzni strávili 1,8 noci, v roce 2014 se již pobyt prodloužil na téměř dvě přenocování (1,93).
„V souvislosti s programem Evropského hlavního města kultury očekáváme, že počet návštěvníků poroste také v roce 2015. Odhadujeme zvýšení počtu přenocování zhruba o 30 % v porovnání s běžným rokem, tedy rokem 2013. Nárůst návštěvníků v roce 2014 již totiž souvisí se zvýšeným marketingovým úsilím a přípravami na rok 2015,“ vysvětluje Zuzana Koubíková ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS.

Stabilně největší počet návštěvníků do Plzně přijíždí z Německa, a i těch se v roce 2014 v místních hotelích a penzionech ubytovalo meziročně o 23 % více. Celkem zde jednu či více nocí strávilo téměř 50 tisíc Němců, kteří tvořili 37% podíl všech zahraničních návštěvníků. Ze statistik je možné vypozorovat značný, téměř pětinový meziroční pokles u hostů z Ruska a Ukrajiny. Tento trend je způsoben především složitou politickou situací, propadem ruské měny a probíhajícím konfliktem na Ukrajině.

 „Pozitivní je nárůst hostů z Rakouska, jejichž počet se meziročně zvýšil o 25 %. Je to segment, který chceme do budoucna posílit také s ohledem na tvorbu Adolfa Loose, který pro Vídeň vytvořil několik zajímavých staveb a v Rakousku je tudíž velice známý. Věříme, že plzeňské Loosovy interiéry a prosíťování s rakouskými partnery tento trend podpoří a přitáhnou více Rakušanů než dosavadní turistická nabídka města,“ říká Zuzana Koubíková.
Na třetím místě v počtu zahraničních hostů se umístila Jižní Korea. V tomto případě se jedná z velké části o korporátní klientelu ze společnosti Doosan. Zajímavý je také nárůst klientů ze Švýcarska a Francie, který pravděpodobně úzce souvisí se skladbou programu projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, včetně podzimní zastávky francouzského kolotoče Le Manege Carré Sénart na náměstí Republiky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka