Pod koly aut na Plzeňsku končí stovky zvířat. I chráněné vydry

Problém, který nejčastěji zaměstnává všechny záchranné stanice živočichů v republice, jsou zvířata sražená, zmrzačená či dokonce zabitá v důsledku stále se zrychlující a houstnoucí automobilové dopravy.

Cílená propagace v Plzni

Počty zvířat od obojživelníků, přes ptáky až po šelmy a velké savce jdou jenom u nás na Plzeňsku ročně do stovek, celorepublikově pak do tisíců.

Plzeňští zvířecí záchranáři byli v pátek voláni k autem sražené vydře říční nedaleko skládky Vysoká. Mladé zvíře bylo sraženo na přivaděči od Klatov pravděpodobně už v noci, kdy putovalo po strouze a vodě tekoucí v silničním příkopu. "Jelikož se jedná o zvláště chráněného živočicha, jehož populace, genetika a příčiny úhynu se celorepublikově sledují, jeli jsme již uhynulé zvíře zajistit. Kadaver poslouží kolegům k další vědecké činnosti a bádání s tím, že celé zvíře bude zamrazeno a předáno kolegům z příslušné biologické univerzity," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Ročně tak na silnici jenom na Plzeňsku zvířecí záchranáři seberou, zajistí a předají 3 až 5 těchto nejmrštnějších vodních šelem. Vydra je jedno z celkově nejrychlejších zvířat a i  když na suchu je jen o něco méně pomalá než ve vodě, tak při snaze překonat silnici před rychle jedoucími auty nemá příliš velkou šanci. "Pravda, vydry jsou aktivní hlavně v noci, mají velká teritoria a pohybují se na velké vzdálenosti, a tak kolikrát věřím, že ani řidič řítící se po dálnici či rychlostní silnici nemá moc šancí ji nesrazit. Ale pod koly aut hynou i stovky ptáků, jiných savců a třeba i poměrně velkých  zvířat včetně myslivecké zvěře. Proto s nekompromisně se blížícím podzimem, zkracujícím se dnem, úbytkem přirozeného úkrytu zejména v důsledku sklizní zemědělských plodin dávejte při svých jízdách autem větší pozor a soustřeďte se více i na to, co vám může zcela nečekaně vyskočit na vozovku ze silničního příkopu. Jak můžete vidět na přiložených fotografiích, tak kolikrát ani drátěný plot nemusí být 100% zárukou, že nemůžete na silnici potkat třeba právě vydru," dodává Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka