Podvody s fiktivními fakturami přispěly k zisku minimálně 12 milionů

Plzeňští celníci ze Sekce pátrání a policisté se společně podíleli na rozkrytí sofistikovaného krácení daní. Za dva a půl roku škoda dosáhla minimálně 12 milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

K závěrečné realizaci došlo v červnu tohoto roku. Celníci a policisté provedli 18 prohlídek, zajistili hotovost ve výši 880 000 Kč, 5 000 USD, 3 000 EUR, 3 osobní vozidla v hodnotě 1 225 000 Kč, pozemek s nemovitostí v hodnotě 6 500 000 Kč a celkem 600 392 Kč na účtech.

Věc byla nejprve prověřována policejním orgánem Generálního ředitelství cel, Odboru pátrání Plzeň. Operativním šetřením celníci zjistili, že v období nejméně od ledna 2021 do května 2023 se právnické osoby v rámci svých obchodních aktivit podílejí na krácení DPH formou fiktivních plnění. Smyšlené faktury byly účtovány na neprovedené práce včetně prodeje a nákupů materiálů v oblasti zpracování dřeva. Hlavní podezřelý prostřednictvím tzv. osob v pozicích bílých koní ovládal obchodní společnosti, jejichž prostřednictvím vykazoval fiktivní plnění pro koncové odběratele. Ti s vědomím, že se jedná o fiktivní plnění, je zahrnovali do svého účetnictví za účelem tzv. „optimalizace DPH“. Platby za tyto fakturace byly odesílány na běžné účty obchodních společností, které hlavní podezřelý ovládal a následně je vybíral v hotovosti, aniž by došlo k jejich řádnému zdanění.

Zadrženo bylo celkem osm osob. Trestní věc s návrhem na zahájení trestního stíhání byla předána Policii ČR, OHK KŘP Plzeňského kraje.

Foto: celní správa

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 24.08.2023 10:54



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka