Pohled do budoucnosti kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem

Vybroušená vývojová studie eX Concept od Mitsubishi Motors, která byla s velkým úspěchem odhalená v roce 2015 na autosalonu v Tokiu, se prezentuje i na mezinárodním ženevském autosalonu 2016 – a poukazuje tak na design, technologická řešení a marketingové pojetí budoucího kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem.

Cílená propagace v Plzni

MITSUBISHI eX Concept - Kompaktní crossover s elektrickým pohonem

Vybroušená vývojová studie eX Concept od Mitsubishi Motors, která byla s velkým úspěchem odhalená v roce 2015 na autosalonu v Tokiu, se prezentuje i na mezinárodním ženevském autosalonu 2016 – a poukazuje tak na design, technologická řešení a marketingové pojetí budoucího kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem.

SUV příští generace s elektrickým pohonem.

Zvenčí prezentuje své image sportovního crossoveru, energicky se proplétajícího ulicemi města (v mezích předpisů), kdy umně spojuje eleganci karoserie typu „shooting brake“ s křivkami kompaktního SUV. Čelní partie vozu jsou další interpretací nové vizuální identity v duchu designové koncepce Dynamic Shield (Dynamický štít) automobilky Mitsubishi Motors. Vývojová studie eX Concept svým pojetím exteriéru i designem interiéru poukazuje na další designové směřování vozů MMC.

Dojezd 400 km

Kompaktní eX Concept se soustavou elektrického pohonu příští generace využívá vysokokapacitní výkonné baterie společně s kompaktními a vysoce výkonnými elektromotory (vpředu a vzadu), čímž je celý pohon lehčí a hospodárnější. Díky dalšímu poklesu hmotnosti vozu samotného se tento může pochlubit dojezdem 400 km.

Zástavbou akumulátoru do spodní části karoserie se snížilo těžiště; to společně se soustavou pohonu Twin Motor 4WD a integrovaným systémem S-AWC pro řízení pohonu všech kol pomáhá zajistit jízdní chování, které věrně odpovídá záměrům řidiče a současně zachovává mimořádnou úroveň jízdní stability.

Studie eX Concept kromě jiného představuje technologie autonomního řízení, které staví na spojení technologií on-line propojení automobilů s využitím informačních systémů příští generace a vyspělých technologií aktivní bezpečnosti. Pokud vůz rozpozná nebezpečí, rychle a přesně využije své bezpečnostní funkce. Concept eX je rovněž vybaven funkcemi včasného rozpoznávání poruch a abnormálních stavů, kdy řidiči doporučí, aby svůj vůz zavezl k opravě nebo servisu.

Inteligentní práce s informacemi – bezpečnější jízda

Čelní sklo zprostředkující rozšířenou realitu (AR):

S využitím rozšířené reality (AR) se informace získávané prostřednictvím technologie on-line propojení automobilů zobrazují na čelním skle AR, tj. v zorném poli řidiče, což usnadňuje sledování nejrůznějších změn jízdních podmínek, jako např.:

  • Pokyny palubní navigace.
  • Varovná upozornění na vzdálenost mezi vozidly.
  • Varování při opuštění jízdního pruhu.
  • Informace o dopravním značení (pevném či mobilním) získávané systémem kamerového rozpoznávání dopravních značek.

Čelní sklo AR rovněž zprostředkovává varovné informace (funkce „Caution Tracking“) s využitím technologií na podporu řízení (systém komunikace mezi vozidly navzájem a systém komunikace mezi vozidly a infrastrukturou / chodci); vůz tak promítá pokyny a upozornění na objekty mimo zorné pole řidiče, jako např. vozidla či chodce blížící se ke křižovatce, avšak ve slepém úhlu výhledu řidiče.

Čelní sklo AR vybízí řidiče k okamžitému rozhodování a reakcím, čímž přispívá k vyšší bezpečnosti jízdy.

Inteligentní displej:

Inteligentní displej v horní části palubní desky je vstupní branou k široké škále informací týkajících se jízdy. Ve spojení s navigační aplikací chytrého telefonu může zobrazovat pokyny navigace.

Vyhledávání informací prostřednictvím smartphonu nebo počítače využívá umělou inteligenci (AI) a cloudové uložiště; řidičem požadované informace v rámci internetového vyhledávání pak vůz zobrazuje prostřednictvím cloudu. Díky funkci AI podporované inteligentním displejem je vůz schopen nabízet doporučení na základě zájmů a koníčků řidiče.

Kamery místo zpětných zrcátek:

Zpětná zrcátka studie eX Concept využívají kamery:

  • Vnější zpětná zrcátka: Obraz promítaný po obou stranách přístrojového štítu nahrazuje tradiční vnější zpětná zrcátka. Systém zobrazující výhled dozadu využívá kamery s vysokým rozlišením upevněné po stranách karoserie vozidla; minimalizuje tak zbytečné pohyby očí odvádějící pozornost od řízení.
  • Vnitřní zpětné zrcátko Displej na stropní konzole, zobrazující výhled směrem vzad, nahrazuje klasické vnitřní zpětné zrcátko; i v tomto případě se používá kamera s vysokým rozlišením v zadní části vozidla. Ve srovnání s tradičním zpětným zrcátkem poskytuje displej širší a jasnější obraz situace za vozidlem.

Pro fanoušky automobilů

Pokud jste fanouškem nových vozů značky Mitsubishi ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka