Pojistné podvody v kraji? Stříbrná příčka v republikovém žebříčku

V loňském roce odhalili detektivové Generali České pojišťovny pojistné podvody za 510 milionů korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňský kraj se v objemu odhalených pojistných podvodů umístil na pomyslném druhém místě, když zde loni byly odhaleny podvody za bezmála 63 milionů korun. Na prvním místě se, stejně jako v předchozích letech, umístila Praha (podvody za 129 milionů korun), třetí příčku obsadil Moravskoslezský kraj, kde odhalené pojistné podvody dosáhly částky 54 milionů korun.

V celé republice nejvyšších finančních objemů dosahují pojistné podvody v oblasti majetkového a odpovědnostního pojištění podnikatelů. Za loňský rok se v tomto segmentu jednalo o částku 240 milion korun, tedy bezmála o polovinu všech odhalených pojistných podvodů. V pojištění motorových vozidel byly odhaleny podvody za více než 140 milionů korun, přičemž nejvyšších částek dosahují pokusy o pojistný podvod v oblasti škod na zdraví z povinného ručení.

Podvodníci se také zaměřují na oblast životního a úrazového pojištění. V úrazovém pojištění se v praxi nejčastěji setkáváme s případy, kdy se lidé snaží co nejvíce prodloužit dobu svého léčení, a tím neoprávněně získat od pojišťovny vyšší pojistné plnění. Už takové jednání je však pokusem o pojistný podvod. Ve snaze neoprávněně získat pojistné plnění lidé rovněž falšují lékařské zprávy.

K pokusům o pojistný podvod jsou „náchylnější“ lidé s finančními problémy, ať se již jedná například o nepříliš úspěšné podnikatele, hazardní hráče nebo o osoby závislé na nejrůznějších návykových látkách. V oblasti pokusů o pojistný podvod se ocitá i řada jinak bezúhonných občanů tím, že se pokouší záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události. Zarážející je, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu - pokusu o pojistný podvod. V takových případech se pak většinou jedná spíše o nižší částky v řádech tisíců max.desetitisíců korun. Vetší finanční dopad pak mají pojistné podvody páchané organizovanými skupinami. Ty se dříve soustředily především na autopojištění, v současné době se přesunuli do oblasti úrazového pojištění.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 22.01.2020 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka