Policie v kraji zintenzivnila kontroly ilegální migrace

V Plzeňském kraji se policisté dlouhodobě věnují problematice nelegální migrace, a to nejenom s ohledem na geografickou polohu našeho kraje, ale také z důvodu hustoty silničního provozu na dálnici D5.

Cílená propagace v Plzni

Ta patří mezi jednu z hlavních dopravních cest směrem do Spolkové republiky Německo.  Dalším faktorem je i skutečnost, že se v Plzeňském kraji nachází řada průmyslových zón, kde mohou cizí státní příslušníci najít své pracovní uplatnění.

Namátkové kontroly, které se týkají ilegální migrace, probíhají standardně v průběhu celého roku, nicméně v posledních dnech došlo k jejich zintenzivnění. Policisté se při nich zaměřují na kontrolu osob, vozidel, potřebných dokladů, ale také na pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách, na převoz omamných a psychotropních látek, zbraní apod. Jejich součástí ale bývá i kontrola v oblasti dopravních předpisů, ať již dodržování povinností, které řidičům vyplývají ze zákona o provozu na pozemních komunikacích nebo ze silničního zákona.

Namátkové kontroly zaměřené na nelegální migraci provádí zejména policisté z odboru cizinecké policie, z obvodních oddělení, ale bývají do nich zapojeni i policisté ze služby dopravní policie, skupiny služební kynologie a v některých případech i speciální pořádkové jednotky.

"Zaměřujeme se zejména na silniční dopravu, tedy na kontrolu osob a vozidel - jak těch osobních, tak těch nákladních, ale i na kontrolu autobusů a pozornost věnujeme i vlakovým spojům. Namátkové kontroly neprobíhají jenom v příhraničí, ale také ve vnitrozemí Plzeňského kraje. V oblastech sousedících se Spolkovou republikou Německo se věnujeme s ohledem na hustotu provozu, a s ní spojenou koncentraci osob, především hraničním přechodům Rozvadov a Folmava, nicméně ani další místa v příhraničí nejsou z naší strany opomíjena. Co se týká kontrol ve vnitrozemí, tak ty se zejména týkají dálnice D5, ale také samotných pobytových kontrol, které probíhají např. v ubytovacích zařízeních," říká policejní mluvčí Pavla Burešová.

Výjimkou nejsou v odhalování nelegální migrace ani společné hlídky, tedy hlídky tvořené českým a německým policistou. V těchto případech se jedná o jejich společný výkon služby, který může být realizován formou společné hlídkové služby (mobilní hlídky) nebo formou společně obsazených kontrolních stanovišť. Na těchto namátkových kontrolách participují policisté z Plzeňského kraje s Bavorskou policií a Spolkovou policií.

Při jedné z posledních kontrol v součinnosti s Bavorskou policií, která proběhla tento týden na Domažlicku, zkontrolovali policisté 37 osobních vozidel, 22 dodávek, 9 kamionů a celkem 88 osob. Při této akci nebyl zjištěn žádný případ nelegální migrace, ale bylo zjištěno několik případů protiprávního jednání. Policistům se podařilo mj. zajistit v autobuse směřujícího z České republiky do Německa cca 450 gramů sušiny, která bude následně podrobena laboratorní expertize. Probíhala rovněž pobytová kontrola na Rokycansku, kde se policisté zaměřili na kontrolu několika ubytovacích zařízení a zkontrolovali přes 170 osob.

Ve středu realizovali policisté ve spolupráci s německými kolegy další akci, tentokráte ve vlacích, do které byli kromě policistů z odboru cizinecké policie zapojeni i kolegové ze skupiny služební kynologie včetně služebního psa specializovaného na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Tyto namátkové kontroly budou probíhat na území Plzeňského kraje i nadále, a to i v součinnosti s německou policií. Za zmínku ještě stojí, že se i policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje podílí v příhraničí našeho kraje na společných kontrolách na druhé straně hranice.

foto: pčr

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.10.2023 07:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka