Policisté budou v Alfě řešit Zločin v říši pohádek

Divadlo ALFA uzavře sezónu 2021/2022 premiérou detektivky „Zločin v říši pohádek“. Komedii plnou známých pohádkových postav v čele s kouzelným dědečkem a dvěma policisty z říše lidí napsal pro Alfu Vít Peřina.

Jarní servisní akce AUTO CB

Režisérem je Tomáš Dvořák, nositel ceny Thálie a do nedávna umělecký šéf Alfy, jehož jedinečný loutkářský rukopis proslavil plzeňské divadlo daleko za hranicemi. Slavnostní večerní premiéra Zločinu v říši pohádek se odehraje v pátek 27. května v 18 hodin.

V klasických pohádkách se to odjakživa zločiny jen hemží. Lstivá liška unese nebohé dítě do své nory, žárlivá Královna otráví překrásnou Sněhurku, vlezlé Jezinky týrají bezelstného Smolíčka… Všechny tyto činy jsou v pohádkách pokaždé potrestány a napraveny. „V našem příběhu se ale zlo utrhne ze řetězu a začnou se dít věci pro známé pohádky zcela netypické. V ten moment musí nastoupit Pohádkový dědeček a coby správce pohádkové říše vrátit vše do patřičných kolejí. A protože to sám nedokáže, nezbude mu, než využít své tajné cesty do říše lidí a přivést odtamtud dva detektivní profesionály…,“ prozrazuje autor hry Vít Peřina.

Zločin v říši pohádek je určen divákům od 6 let. Vyšetřují tu sice dospělí detektivové, ovšem v prostředí, které patří především dětem. Děti mohou využít své znalosti pohádek, samy se vžít do pozice detektiva a přemýšlet, kdo zločiny páchá. V inscenaci se potkají s hrdiny hned několika pohádek, lidových (Popelka, Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda Vševěda atd.) i umělých, jako je třeba Král Lávra (K. H. Borovský) nebo Královna Koloběžka První (J. Werich).

Dramaturg Naivního divadla Liberec a také autor řady úspěšných her Vít Peřina přidává Zločinem v říši pohádek další kus do série pohádkových adaptací a parafrází psaných pro Divadlo ALFA (např. Otesánek, James Blond, Perníková chaloupka, Pozor, Zorro! a další). Hry Víta Peřiny v Alfě vždy režíroval Tomáš Dvořák, kmenový režisér a donedávna umělecký šéf divadla. Ke spolupráci na Zločinu v říši pohádek si Tomáš Dvořák přizval do týmu scénografa Marka Zákosteleckého a hudebního skladatele, klavíristu a pedagoga KALD DAMU Vratislava Šrámka. Všichni čtyři tvůrci nespolupracují poprvé, společně jsou podepsáni i pod cenami ověnčenou inscenací Alfy James Blond z roku 2009.

Zločin v říši pohádek je pátou premiérou sezóny 2021/22. Kromě plánovaných čtyř premiér, ke kterým se vedle Zločinu řadí inscenace Pohádky z Ošemetna, Pravdu má každý svou (?) a Pádístepí, náčelník Bizonů, uvedla Alfa v této sezóně i premiéru řecké báje Odysseus, kterou herci nazkoušeli během lockdownu. „Na samotný závěr sezóny nás čeká 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, který se uskuteční od 4. do 12. června. Ani o prázdninách nebude Divadlo ALFA odpočívat. V srpnu se chystáme na velké turné po Japonsku,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.


Vít Peřina
Zločin v říši pohádek

Režie: Tomáš Dvořák
Výprava: Marek Zákostelecký
Hudba: Vratislav Šrámek
Dramaturgie: Vít Peřina, Petra Kosová
Hrají: Martina J. Hartmannová, Lenka V. Lupínková, Radka Mašková, Martin Sádlo Bartůšek, Petr Borovský, Bob Holý, Dan Horečný a Tomáš Jereš.

Premiéra: ranní 23. 5. 2022, večerní 27. 5. 2022 od 18:00
6+ / Inscenace je určena dětem 1. stupně ZŠ

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba:
PO - PÁ 8:00 - 15:30
Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.05.2022 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka