Policisté v Německu šetří padělaná potvrzení testů na covid

Němečtí policisté v ojedinělých případech zaznamenali falzifikáty potvrzení koronavirových testů.

Cílená propagace v Plzni

Ze strany německého Policejního prezidia Horní Falc obdrželi policisté v Plzeňském kraji informaci, že v posledních dnech zaznamenali němečtí policisté v souvislosti s kontrolami vstupu osob z České republiky do Spolkové republiky Německo padělaná potvrzení testů na koronavirus.

U nadměrné většiny několika tisíc kontrolovaných osob byly, až na ojedinělé výjimky, všechny předložené doklady v pořádku. Jeden z případů, kdy došlo k předložení falešných potvrzení testů na koronavirus, řešili policisté v Německu v sobotu 20. 2. 2021. Na hraniční přechod Rozvadov přijeli osobním vozidlem z naší republiky 4 lidé ve věku mezi 18 a 36 lety. Při kontrole potvrzení testů na koronavirus policisté zjistili, že jim byly předloženy jejich padělky.

Motiv pro předložení padělku potvrzení může být různý. Jedním z důvodů může být např. zastírání pozitivity na COVID u kontrolované osoby, což představuje i vyšší riziko pro kontrolující policisty.

Přestože se jedná pouze o zcela ojedinělé případy, německá policie varuje před těmito falzifikáty potvrzení.

Takovéto pokusy obejít zákonné normy jsou příslušným státním zastupitelstvím přísně a důsledně trestány. Hrozí tedy citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty.

"V této souvislosti tedy upozorňujeme všechny, kteří se chystají překročit hranice se Spolkovou republikou Německo, aby měli všechny dokumenty v pořádku. Peněžitá pokuta je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5 000 eur," říká mluvčí krajských policistů Pavla Burešová. "Závěrem bychom chtěli připomenout, že se zavedením dočasných hraničních kontrol od 14. 2. 2021 je vstup do SRN z České republiky možný v zásadě jen po úspěšném digitálním vstupním přihlášení, a současně s negativním výsledkem testu na koronavirus, který nesmí být starší než 48 hodin," dodává.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka