Policisté v kraji kontrolují hony

Začátkem října se v Plzeňském kraji spustily kontroly mysliveckých honů a zatím se obešly bez porušení zákona. Další budou následovat v průběhu celé myslivecké sezóny.

Cílená propagace v Plzni

Myslivecké hony či naháňky jsou pro myslivce každoročně velice oblíbenou a očekávanou událostí. Nicméně je třeba také dodržovat všechny předpisy, a tak policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál využívají svých oprávnění k tomu, aby myslivce zkontrolovali. Zaměřují se především na kontrolu zbraní, střeliva, potřebných dokladů a samozřejmě provádějí i dechové zkoušky, protože požití alkoholických nápojů je zakázané. V případě pozitivního výsledku se policisté řídí zákonem číslo 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, kdy na místě mohou uložit pokutu do 5 000 korun, ve správním řízení to může být až 50 000 korun. Pokud by se u přestupce v posledních třech letech jednalo o opakované provinění, hrozilo by mu odebrání všech zbraní i zbrojního průkazu.

Při kontrolách zbraní se policisté věnují jejich technickému stavu (mechanické poškození, koroze, nadměrná vůle atd.) a zaměřují se také na shodu výrobního čísla na zbrani s číslem v dokladech. V rámci kontroly střeliva je pro ně pak důležitá shoda s používanou zbraní a technický stav střeliva. Během lovu se zbraní musí mít každý myslivec u sebe platný zbrojní průkaz (v případě cizího státního příslušníka Evropský zbrojní pas) a průkaz zbraně, kdy tyto doklady je povinen na požádání předložit policejnímu orgánu.

foto: pčr


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 19.10.2022 08:08



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka