Policisté zasahovali proti demonstrantům i squatterům. Na cvičení ve Zbiroze

V úterý proběhlo v areálu Hasičského záchranného útvaru HZS Zbiroh součinnostní cvičení pořádkových jednotek. Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje pozvali jednotky z Ústí nad Labem a BFE Bayreuth, aby společně provedli jejich společný výcvik.

Cílená propagace v Plzni

Akce se zúčastnili i kolegové z odboru služební hipologie Praha a Letecké služby Policie České republiky.

Cílem cvičení bylo nejen provedení zákroků pořádkových jednotek při narušení veřejného pořádku, jako jsou například demonstrace, pochody, pouliční násilí, ale také prověření součinnosti s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. 

Cvičení se zúčastnilo 500 policistů, přičemž 300 kolegů aktivně zakročovalo proti narušitelům veřejného pořádku. Další aktéři se stali na tento den pachateli protiprávního jednání. Policisté využili mobilní monitorovací centrum, drony a štábní vozidlo, ve kterém se soustředily všechny informace potřebné pro rozhodování o dalších postupech. 

Od ranních hodin probíhaly dvě modelové situace. V první policisté zakročovali proti osobám, které narušovaly veřejný pořádek na ulici. Docházelo k demolování a zapalování vozidel, napadání osob a poškozování majetku. Z důvodu eskalace násilí policisté provedli společný zákrok pořádkových jednotek proti přibližně 100 útočníkům. Při této akci policisté museli použít i vodní stříkač a zasahovali i kolegové ze služební hipologie. 

V druhém případě policisté zakročovali proti 80 squatterům. Došlo k neoprávněnému obsazení budovy, a to jako protest proti její demolici. Vzhledem k tomu, že majitel měl veškerá potřebná povolení pro zahájení demoličních prací, rozhodlo vedení o provedení zákroku. Osoby uvnitř domu byly agresivní a odmítaly vpustit kohokoliv dovnitř. Policisté museli zasáhnout efektivně a rychle a zároveň tak, aby nedošlo ke zranění osob.  Squateři policisty nešetřili a házeli po nich vším, co měli po ruce. Mezi útočníky byla i osoba na invalidním vozíčku, a i tu museli kolegové zajistit a evakuovat ven. V podobných situacích úzce spolupracujeme s hasiči a díky jejich technice, můžeme proti pachatelům zakročit, a to mnohdy, pro ně z nepředvídatelných míst. 

Na obou stanovištích byly situace připravené podle reálných skutečností, takže nechyběl autentický křik, dým, hysterie a davové šílenství. Policisté využili všech možných sil a prostředků, aby pachatelům zabránili v páchání dalšího protiprávního jednání. Na celou akci dohlíželi zdravotníci, kteří v případě potřeby poskytovali fiktivně zraněným osobám první pomoc.  

Po každém cvičení proběhlo vyhodnocení situace a předání poznatků. Tato cvičení jsou velmi přínosná pro všechny zúčastněné složky integrovaného záchranného systému. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 27.09.2016 13:56



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka