Polské dny v Plzni zvou od čtvrtka na literaturu, film i hudbu

Polsko bude jedním z posledních evropských států, který se v Plzni představí v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015.

Cílená propagace v Plzni

Literární pořad polského spisovatele, koncert úspěšné zpěvačky žijící v Česku i Polský filmový víkend – to vše přiblíží v DEPO2015 naše sousedy, jejichž město Wroclaw přebírá pro příští rok od Plzně štafetu Evropského hlavního města kultury. Polské dny, které potrvají od 26. do 29. listopadu, uzavře česko-polská mše svatá, kterou bude v katedrále sv. Bartoloměje sloužit plzeňský biskup František Radkovský. 

„Polské dny jsme připravili spolu s Polským institutem v Praze, festivalem 3KINO, Filmovým klubem Plzeň a Biskupstvím plzeňským. Volně navazují na literární večery v Loosových interiérech, “ říká Monika Bechná, manažerka společnosti Plzeň 2015.

Polské dny v DEPO2015 zahájí Mariusz Szczygiel, autor bestsellerů Gottland a Udělej si ráj, který bude číst ze své knihy Láska nebeská. Ta je souborem fejetonů, inspirovaných slavnými literárními díly významných českých autorů a jejich filmovými adaptacemi, ale i tím, co je pro autora překvapivé, možná šokující na životě současných Čechů. Literární pořad začíná 26. 11. v Klempírně DEPO2015 v 19 hodin a bude tlumočen do češtiny. Na literární večer je nutné si rezervovat místo na e-mailu bechna@plzen2015.cz.


Ve stejný den od 20:30 se v kavárně odehraje koncert zpěvačky AGU, která zabodovala v hitparádě Radia 1. AGU je muzikantka původem z Polska, žije ale trvale v Praze. Její hudba je jemná a pokojná. Pomocí minimalistických smyček a něžného zpěvu vytváří psychedelicky snovou atmosféru. Nedávno vydané debutové album „Ke Světlu“ od začátku sklízí pozitivní reakce posluchačů i hudební kritiky. Na jejím koncertě bude znít polština, angličtina a čeština. www.agumusic.com


28. a 29. 11. opanuje DEPO2015 Polský filmový víkend. Ve spolupráci s Janem Kastnerem a Filmovým klubem Plzeň jsou připraveny pozoruhodné snímky současné polské kinematografie. Prvním z nich bude příběh podnikatelů, kteří se dostali do lichvářské pasti – film Dluh režiséra Krzysztofa Krauze z roku 1999. Dále to bude drsný snímek z prostředí partyzánského oddílu za II. světové války Štvanice, který natočil v roce 2012 režisér Marcin Krzyształowic, a film Páté roční období, portrét Polska po dvaceti letech demokracie, režiséra Jerzyho Domaradzkého z roku 2012. Nejúspěšnější polský film loňského roku Bohové představí divákům výsek ze života kardiochirurga Zbigniewa Religy, který provedl v 80. letech první zdařilou transplantaci srdce v Polsku. Režisérem tohoto filmu je Łukasz Palkowski.

V neděli 29. 11. od 13:30 se v katedrále sv. Bartoloměje uskuteční česko-polská mše svatá s prosbou požehnání pro oba národy, kterou bude sloužit plzeňský biskup František Radkovský. Po mši jsou přítomní zváni na varhanní koncert Radka Rejška Adventní půlhodinka. 


Partnery Polských dnů jsou Polský institut v Praze, 3KINO, Filmový klub Plzeň a Biskupství plzeňské.

Vstupenky na filmy lze zakoupit v síti Plzeňská vstupenka za 50 Kč, ostatní program je zdarma.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka