Pomoc ohroženým dětem bude v Plzeňském kraji dostupná ve školách

Diakonie Českobratrské církve evangelické je již 20 let tradičním poskytovatelem pomoci lidem v krizové situaci v Plzni, přelom let 2014 a 2015 je však zlomový hned z několika důvodů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tím prvním je start dvouletého projektu „Plus pro děti“, díky kterému budou přímo ve školách tří západočeských měst probíhat nejen preventivní programy, ale bude tam přítomný i tzv. krizový intervent. Dalším milníkem je změna názvu této tradiční sociální služby na Plus pro lidi v krizové situaci a také přesun jediného plzeňského ambulantního krizového centra do nových prostor v Prokopově 25, stejně tak rozšíření služby do dalších lokalit v Plzeňském kraji.

 Projekt „Plus pro děti“ bude tým Plusu pro lidi v krizové situaci realizovat v letech 2015 až 2016 za finanční podpory Nadace rozvoje občanské společnosti a The Velux Foundations. Probíhat bude na základních a středních školách v Rokycanech, Domažlicích a Dobřanech. Mimo celé řady preventivních aktivit umožní, aby byl dětem, rodičům, ale i pedagogům k dispozici přímo v prostorách školy speciálně vyškolený specialista – krizový intervent, který bude vyhledávat a hlavně pomáhat ohroženým dětem a jejich rodinám. Praxe ukazuje, že přítomností krizového interventa ve škole, řadou společných aktivit s dětmi v jejich přirozeném prostředí a spoluprací s rodiči i pedagogy, získávají děti větší důvěru a odvahu svěřit se s problémy, které by jinak zůstaly neodhaleny.

To potvrzuje i manažerka preventivních služeb Diakonie Západ Lucie Petříčková, které vedla v letech 2012 až 2014 pilotní projekt Archa – Vylodění, na nějž bude tým krizových pracovníků v příštích dvou letech navazovat: „S myšlenkou krizového interventa přímo ve škole a testováním mezirezortní spolupráce v oblasti péče o ohrožené děti a jejich rodiny jsme se „vylodili“ na ZŠ ul. Míru v Rokycanech a Obchodní akademii a ekonomickém lyceu v Plzni. Celkem jsme realizovali 110 preventivních aktivit s účastí více než 4000 žáků, 186 učitelů a 565 rodičů. Na základě dlouhodobé intenzivní práce si všichni na přítomnost krizových interventů přímo ve školách nejen zvykli, ale začali je vyhledávat. Díky tomu proběhla řada konzultací a řešení různě závažných problémů s více než 80 žáky, ale i pedagogy a rodiči!“ Tento pilotní projekt finančně podpořila Nadace Sirius a přinesl řadu zajímavých výstupů od sady preventivních letáčků, specializovaný portál www.helpyou.cz až po Metodiku komunikace s ohroženými dětmi.

Mimo přípravy startu dvouletého projektu „Plus pro děti“ začal tým Plusu pro lidi v krizové situaci Diakonie Západ poskytovat krizovou pomoc v nových prostorách v Prokopově ulici 25 v Plzni. Jedná se o jediné ambulantní krizové centrum v Plzni, které mohou vyhledat lidé v tíživé životní situaci, jako je např. domácí násilí, úmrtí v rodině, šikana či ztráta zaměstnání, kterou nejsou schopni zvládnout sami či za pomoci svých blízkých. „Nabízíme zde krizovou pomoc široké veřejnosti, tedy dětem od 6 let věku, dospívajícím, dospělým, seniorům, ale také párům či celý rodinám. Nejčastěji formou konzultací, které trvají zhruba šedesát minut. Klienti k nám mohou přijít až na 10 bezplatných sezení, během kterých se zaměřujeme na jejich přání a potřeby. Naším cílem je pomoci klientům zvládnout jejich situaci vlastními silami. Společně tak hledáme různé možnosti a cesty řešení, současně se také snažíme dát prostor emocím, které tyto situace vždy doprovázejí,“ přibližuje svou práci krizová interventka z Plusu, Kateřina Achak.

O tom, že lidé v Plzni tuto pomoc vyhledávají, není pochyb. Jen za rok 2014 vzrostl počet nových klientů o 153 osob a v průměru zazvoní u dveří tohoto pozoruhodného zařízení 3 lidé denně. Přijít totiž může kdokoli i bez předchozího objednání, a pokud se člověk rozhodne objednat, může se spolehnout na krátkou objednací dobu. Tým profesionálů v Plusu pomáhá všem bez ohledu na pohlaví, rasu či vyznání s maximální diskrétností, zachováním anonymity, respektem a hlavně zdarma. „Klienti mohou využít kromě krizové pomoci také dalších služeb, a to zprostředkování kontaktu na návazné sociální služby Diakonie Západ i odborníky z jiných institucí, doprovod na úřady, nebo také zprostředkování kontaktu s pastorem. Nezřídka k nám zavítá i školní exkurze, kdy děti seznamujeme s naší službou, předvedeme jim například modelovou situaci, aby měly názornou ukázku, jak taková konzultace probíhá. Důležité je především to, že se děti dozví, kde se v Plzni nachází naše ambulance,“ doplňuje krizová interventka Kristýna Ženíšková.

Pokud se tedy rozhodnete vyhledat služby Plus pro lidi v krizové situaci v Plzni, můžete tak učinit každý všední den zpravidla od 9:00 do 16:30, přesnou otevírací dobu pak naleznete na www.diakoniezapad.cz či na vchodových dveřích v Prokopově 25.  Objednat se na konzultaci můžete také prostřednictvím e-mailu plus.plzen@diakonie.cz nebo na telefonu 377 223 221. Pracovníci Plusu komunikují též na Facebooku.

Od roku 2015 rozšiřuje Diakonie Západ službu Plus pro lidi v krizové situaci i do Rokycan (Jiráskova 481/II), Domažlic (Zahradní 542) a Dobřan (Náměstí T. G .M. 282).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.01.2015 10:15



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka