Portál sociální služby v kraji řeší umísťování seniorů do pobytových zařízení

Plzeňský kraj dokáže již od roku 2019 efektivně vyhodnocovat žádosti zájemců o umístění do pobytových zařízení.

Cílená propagace v Plzni

Více než dva roky je možné v kraji odstraňovat duplicity v žádostech a efektivně řídit obsazenost všech zařízení v kraji, která poskytují péči seniorům, handicapovaným a všem se zvláštním režimem.

Od roku 2019 je v Plzeňském kraji plně funkční portál s názvem Sociální služby, který spustil Plzeňský kraj. Díky němu je možné efektivně sledovat počty žádostí v zařízeních pobytových služeb  - v domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem a domovech pro osoby se zdravotním postižením. Každý jednotlivý žadatel si může podat několik žádostí o umístění do více sociálních služeb.  Žádostí je tedy více, než skutečných zájemců o umístění. Díky  aplikaci Sociální služby dokáže kraj poznat skutečný počet rodných čísel, tedy reálnou potřebu dalších míst v pobytových službách. Portál vznikl na základě veřejné zakázky v projektu Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji.

„Plzeňský kraj finalizuje práce na úpravě kapacit sociálních služeb a priorit v sociální oblasti na rok 2022. Aplikace na pořadníky aktuálně pomohla kraji při aktualizaci těchto priorit a rozvoji sítě sociálních služeb pro příští rok. Plzeňský kraj má přehled o celkových počtech žadatelů za celý kraj i za jednotlivá území obcí s rozšířenou působností. Může tedy reagovat na zájem žadatelů v daných druzích sociálních služeb v konkrétních oblastech případným rozšiřováním kapacit zařízení,“ vysvětluje důvody vzniku a přínosu tohoto portálu náměstek hejtmanky pro sociální oblast Rudolf Špoták.

Od března 2019 poskytovatelé těchto zařízení na území Plzeňského kraje spolupracují s Plzeňským krajem, v současné době vkládá do webového portálu údaje 24 domovů pro seniory, 17 domovů se zvláštním režimem a 11 domovů pro osoby se zdravotním postižením.
Portál Sociální služby slouží kromě výše zmíněného také jako informační zdroj pro veřejnost a poskytovatele sociálních služeb. Ti mohou sami vkládat články o nabídce svých služeb, proběhlých aktivitách, či poptávat nové zaměstnance. V rámci portálu je zpřístupněna pro širokou veřejnost poradna k problematice sociálních služeb.
 „Plzeňský kraj ale  i nadále preferuje udržení osob co nejdéle v domácím prostředí za pomoci ambulantních a terénních sociálních služeb“, uzavírá náměstek Špoták.

Procento duplicitních žádostí v roce 2021:
domovy pro seniory 10 %
domovy se zvláštním režimem 17 %
domovy pro osoby se zdravotním postižením 4 %

Celkové kapacity pobytových zařízení na území Plzeňského kraje:
domovy pro seniory 1767 lůžek
domovy se zvláštním režimem 1518 lůžek
domovy pro osoby se zdravotním postižením 1060 lůžek

Celkový počet žádostí, 2021:
domovy pro seniory 809
domovy se zvláštním režimem 708
domovy pro osoby se zdravotním postižením 184

Počet jednotlivých žadatelů, 2021 (unikátních rodných čísel):
domovy pro seniory 725
domovy se zvláštním režimem 585
domovy pro osoby se zdravotním postižením 176


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka