Posekání orobince na Valše by mohlo pomoci omezit aktivity divokých prasat

Plzeňští radní souhlasili s poskytnutím částky 36 300 korun z Fondu životního prostředí města Plzně na posekání orobince v oblasti Luční potok na Valše. O peníze požádal třetí městský obvod.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem je  odstranění porostů na pozemcích, na nichž se v posledních letech na podzim a v zimě zdržují skupiny divokých prasat. Skupiny nebo i jednotlivé kusy zvířat pak migrují po okraji bytové zástavby a poškozují pozemky v zastavěném území, také ohrožují bezpečnost občanů Valchy. Uvolnění peněz musí ještě schválit zastupitelé. 

„Pozemky jsou v územním plánu vedeny jako travní porosty a jsou zařazeny do územního systému ekologické stability. Jedná se o typický mokřadní porost, kde se střídá porost vrby, osiky a luční porosty s porostem orobince neboli mohutnou trávu rostoucí zpravidla na zamokřených místech, která často vytváří rozsáhlé monodominantní porosty s výškou půl metru až tři metry,“ informoval o této lokalitě náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. 

Na základě poskytnuté dotace dojde k posekání plochy o rozloze zhruba 1,6 hektaru. Zásahem se zlepší ekologická stabilita lokality a potlačí se migrace skupin divokých prasat tímto územím. Komise životního prostředí Rady města Plzně podpořila projekt v plné výši.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka