Poznejte mikrosvět hmyzu v plzeňské Luftově zahradě

Plzeň - V pondělí 13. dubna od 10 do 15 hodin v Luftově zahradě v Plzni mají učitelky a učitelé předškolního vzdělávání a další zájemci z Plzeňského kraje jedinečnou příležitost účastnit se besedy, při které odborníci představí mikrosvět hmyzu. Akci zahájí komentovaná prohlídka samotné zahrady. Poté bude následovat beseda nabízející řadu praktických ukázek smyslových her, kterými lze děti zaujmout pro přírodu.

Cílená propagace v Plzni

Během dne nebude chybět anipraktická dílna výroby domečků pro hmyz, které mohou být zajímavým doplňkem nejen zahrad mateřských škol. Organizátorem akce, která je součástí projektu Environmentálně od mala, je Nadační fond Zelený poklad.

„Dopolední komentovanou prohlídku Luftovy zahrady povede Ing. Petr Kuták, zahradní architekt apověřený správce zahrady ze Správy veřejného statku města Plzně. Ten účastníky seznámí sjejíhistorií i současností a možnostmi využití zahrady do budoucna. Představeno bude také zdejší malé včelařství,“ přibližuje průběh akce Tereza Pelclová, manažerka cyklu environmentálního vzdělávání pro trvale udržitelný rozvoj vmateřských školách. „Jedním zdalších témat besedy bude také metoda Cornellova plynulého učení ajejí praktické využití při objevování světa hmyzu vzahradě. Poté proběhne pod vedením Tomáše Prunera zobčanského sdružení Ametyst praktická dílna, při které se účastníci naučí vyrábět různé druhy hmyzích domečků - špalíčkový, prkýnkový acihlový,“ doplňuje Pelclová.

„Beseda má účastníkům dodat inspiraci, jak dětem zprostředkovávat krásnou a fascinující přírodu, na kterou se třeba tak často nedíváme, protože je malých rozměrů,“ láká na akci její lektorka Mgr.Jana Habermannová. Ta se při svém doktoranském studiu na Karlově Univerzitě vPraze zabývá právě výzkumem hmyzu a ve volném čase se věnuje například vzdělávání skautských vedoucích.

Luftova zahrada se nachází v Plzni - Doudlevcích nad pravým břehem řeky Radbuzy hned vpravo za Tyršovým mostem, nedaleko Hruškovy meditační zahrady. Má status významného krajinné prvku a je součástí Územního systému ekologické stability. Zahrada začala vznikat již v19. století aod roku 1996 o ni pečuje Správa veřejného statku města Plzně, která ji zpřístupňuje každou první středu vměsíci. Můžete sem přijet MHD – busem 30 a 32 nebo trolejbusem 14 a vystoupit na zastávce Tyršův most. Více informací o zahradě můžete najít na www.svsmp.cz.

Na besedu je třeba zdůvodu omezené kapacity přihlásit předem, buď telefonicky na čísle 777793729 nebo mailem na sarka.fremrova@cpkp.cz. Pro učitele a učitelky zpředškolních zařízení je beseda bezplatná. Občerstvení pro účastníky je zajištěno. Více informací na www.zelenypoklad.org.

Beseda probíhá vrámci projektu Environmentálně od mala díky podpoře Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je realizován i díky podpoře Města Plzně.

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad, je pomáhat nevládním neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti. Zelený poklad vminulém měsíci představil vrámci výstavy ve Smetanových sadech příklady školek zBavorska aPlzně, které mohou sloužit jako příklady dobré praxe předškolního environmentálního vzdělávání. Zřizovatelem fondu je město Plzeň.

Více informací: Tereza Pelclová, manažerka projektu, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420777 793 726, email: tereza(zavináč)zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka