Pozor, hranice! Vychází kniha o minulosti a současnosti regionu Domažlice a Cham

Jedinečný pohled na dějiny pohraničního regionu, na to, co jej spojuje i to, co jej rozděluje, nabízí nově vydaná kniha „POZOR, HRANICE!

Cílená propagace v Plzni

Průvodce historií česko – bavorského pohraničí okresů Domažlice a Cham“. Za publikací stojí historička a vydavatelka Kristýna Pinkrová. Autorka společně s novinářem a stavitelem mostů Karlem Reitmeierem toto dvojjazyčné dílo a stejnojmenný projekt představí ve čtvrtek, 18.3.2021od 18 hodin v živém přenosu, organizovaném kulturní platformou Centrum Bavaria Bohemia.

"Dědečku, kdo žije za tím plotem z ostnatého drátu?“, ptá se vnouček, hledící přes horské údolí k sousedům za hranice. „My, synáčku, my!“, odpoví děda.Tato anekdota, společně s řadou dalších, zveřejněných v této knize, ilustruje část dlouhé historie česko-německého soužití.

Kniha v deseti kapitolách představuje proměny života v minulosti i v současnosti. Každá kapitola začíná fiktivním rozhovorem dvou osob, které spolu mluvío reálných událostech a osobách. Díky časové ose a rozsáhlému kartografickému, obrazovému materiálu a ilustracím se čtenář může přenést do příběhu samotného. Kolektiv autorů kolem Kristýny Pinkrové a Ladislava Ptáčka na základě dějin regionu Českého lesa nenuceně přibližuje i širší historický kontext.

Pohled na obě strany hranice se daří díky využití pohledů českých i německých znalců historie. Kniha tím dostává významný přeshraniční rozměr. Z německéstrany na její tvorbě působili kromě Karla Reitmeiera i Werner Perlinger a Günther Bauernfeind, na z české strany odborné podklady poskytli například Zdeněk Procházka nebo PhDr. Karel Řeháček PhD.

Živý přenos, během kterého bude kniha představena, bude simultánně tlumočen do českého a německého jazyka a bude se konat prostřednictvím platformy Zoomna odkazu http://bit.ly/GrenzeHranice. Přenos bude možné sledovat také přímo na www.bbkult.net. Akce je součástí projektu Kultura bez hranic a je podpořena z prostředků Česko-německéhofondu budoucnosti a zemského okresu Schwandorf.

Knihu „POZOR, HRANICE! Průvodce po historii česko-bavorského pohraničí okresů Domažlice a Cham“ lze v omezeném množství za 15 Eur zakoupit v Centru BavariaBohemia. Než bude moci být toto kulturní centrum znovu otevřeno pro veřejnost, je možné si knihu objednat telefonicky, příp. prostřednictvím e-mailu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka