Pozor na účty! Lidem na Klatovsku z nich mizí desetitisíce

Další poškození na Klatovsku předali údaje o svých platebních kartách neznámým pachatelům. Preventivní rady, jak nebýt obětí podvodníků.

Cílená propagace v Plzni

I přes opakovaná upozornění na různé podvody občané dobrovolně zasílají neznámým pachatelům údaje o platební kartě i přístupové kódy do účtů vedených v internetovém bankovnictví. Policisté na oddělení hospodářské kriminality prověřují několik oznámení týkající se různých podvodů, kdy pachatelé jsou ve spojení s poškozenými jen pomocí informačních technologií.

Podvodníci se chtějí obohatit a získat vaše finanční prostředky a jejich útoky jsou vždy cílené. Sdělujeme občanům informace o možných hrozbách při zneužití osobních elektronických údajů i jakými způsoby takové pachatelé získávají.

Pro přehled předkládáme několik příkladů:

1/ Od poškozené vylákal podvodem neznámý pachatel přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a tímto získal přístup do účtu a neoprávněně provedl. Pachatel provedl dvě platby v celkové částce 140 300 Kč, šestkrát se pokusil o další platby i čerpání úvěru ve výši 300 tisíc korun, ale včasnou blokací nedošlo k jejich dokončení.

2/ Dosud neznámý pachatel nezjištěným způsobem získal přístup k účtu vedeném v internetovém bankovnictví, kde převedl z jednoho účtu 49 500 Kč na účet poškozené a dále bez vědomí majitelky převedl na jiný účet částku 155 500 Kč.

3/ Při nabídce zboží na internetovém portálu s použitými věcmi zákaznice při koupi parního čističe vylákala údaje k platební kartě i účtu poškozené, které tato zaslala. Neznámý pachatel z účtu v peněžním ústavu odčerpal částku 17 000 Kč.

Policisté případy prověřují pro přečin podvod, přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče i přečinu neoprávněné   opatření,  padělání  a  pozměnění  platebního  prostředku. 

Tímto upozorňujeme občany, jaké způsoby a postupy používají podvodníci, jaká jsou rizika zneužití osobních elektronických údajů, o možnostech jejich neoprávněného získání i o metodách ochrany svých platebních karet i účtech.

Krádež identity patří do podvodných jednání včetně využití různých technik tzv. phishing  = podvodná technika využívána k získávání číselných údajů, hesla, čísla kreditní karty apod. Pachatel někdy předstírá, že je přítel ze sociálních sítí, online platebních portálů, pracovník banky, zákazník apod..

Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtů nebo platebních karet.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 09.11.2022 07:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka