Pozvánka na akce pořádané Západočeskou galerií v Plzni

Vážení návštěvníci, Západočeské galerie v Plzni Vás zve na výstavy, doprovodné programy a kulturní pořady, které se konají v období od 26. 10. do 10. 11. 2022.

Cílená propagace v Plzni

Linky komiksu

21. 10. 2022 – 29. 1. 2023

Nová výstava představuje komiks jako umělecké médium, které se stalo fenoménem 20. století. Autoři výstavy Eva Bendová a Václav Šlajch pomocí čtyř ‚linek‘ naznačili vzájemné inspirace a stylové projevy výrazných kreslířských osobností českého i světového komiksu. Ve výstavní síni „13“ je k vidění přes 100 exponátů: kresby, grafiky, knihy, plakáty i komiksové sešity – například originální kresby k příběhu Rychlých šípů, plakáty a komiksy Káji Saudka, ale i díla od Mikoláše Alše a Bohumila Konečného ze sbírek ZČG

EPOCHA SALONŮ. České salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna (1870–1914)

28. 9. 2022 – 5. 3. 2023

Výstava patří k nejrozsáhlejším prezentacím českého i zahraničního umění v Západočeské galerii v Plzni. Náročná instalace podle vzoru pařížských Salonů dává návštěvníkům možnost vidět díla významných autorů v širším kulturním kontextu. Autoři výstavy Roman Musil a Aleš Filip se tímto tématem zabývají již mnoho let a z jejich badatelského výzkumu vzešla také stejnojmenná publikace, která získala ocenění v soutěži Gloria musaealis jako Muzejní publikace roku 2021. Výstava obsahuje přes 140 děl, přičemž nejvíce zastoupená jsou malířská díla, ale je zde k vidění i několik soch, kreseb a grafik.

Doprovodné programy k výstavám

8. 11. - út - 17:00- výstavní síň „13“

Komentovaná prohlídka výstavy linky komiksu
Výstavou provází autoři Eva Bendová a Václav Šlajch.

9. 11. - st - 17:00- Masné krámy

Přednáška Kritika a publikum ve výtvarném umění na salonech 19. století.
Doprovodný program k výstavě Epocha salonů. České salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna (1870–1914).
Přednáší Vít Vlnas.

Kulturní pořady

10. 11. - čt - 17:00- Masné krámy

autorské čtení Alana Spence: JAPONSKÉ HAIKU aneb meditace v poezii
Alan Spence
je současný skotský básník, dramatik, romanopisec a spisovatel, který za svou literární činnost obdržel řadu významných ocenění. Autor přijede do ČR u příležitosti výstavy ZENGA a bude recitovat některé z vlastních básní haiku a také povypráví o psaní poezie jako mantry, která poukazuje na prožitky okamžiků věčnosti v neustálém cyklu životních proměn.
Tlumočí: Tomáš Míka

Přehled pořadů na LISTOPAD 2022

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka