Pravá mamutí kost nebo zkamenělina zubu. Výstava pravěkých obrů na Lipně doplnila kolekci

Lipno, 18. srpna 2020 – Až do konce srpna mají návštěvníci u Hotelu Racek v Černé v Pošumaví možnost si prohlédnout největší a nejzajímavější obyvatele naší planety, kteří žili před 10 tisíci lety.

Cílená propagace v Plzni

Lipno, 18. srpna 2020 – Až do konce srpna mají návštěvníci u Hotelu Racek v Černé v Pošumaví možnost si prohlédnout největší a nejzajímavější obyvatele naší planety, kteří žili před 10 tisíci lety. Kolekce vyhynulých zvířat, která je zde v rámci výstavy „Doba ledová – Giganti“ k vidění, je v současné době největší a nejucelenější kolekcí trojrozměrných modelů zvířat z doby ledové v životní velikosti ve střední Evropě. Na výstavě v posledních dnech přibylo několik novinek. 

Minulost starou 10 tisíc let představuje 18 modelů vyhynulých zvířat včetně 4 nových koster, které byly vytvořeny v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a zasazeny do svého přirozeného prostředí. Expozice nově představuje dvě zkamenělé kosti z nohy mamuta, které byly nalezeny na Ukrajině. Další novinkou je pravá zkamenělá stolička mamuta. Zuby mamuta, jak třenové, tak i stoličky, sloužily k drcení a mělnění potravy a jsou proto velké s vysokou korunkou. Vidět lze také repliku pazourku, který byl nalezen v Severní Americe a jeho stáří je více než 10 tisíc let. Rukojeť je z jelení kosti a čepel z mahagonového obsidiánu.

Na tvorbě paleontologických rekonstrukcí (tzv. PaleoArt) se podíleli nejen odborníci z řad vědců, ale také zkušení umělci – sochaři a modeláři. Všechna díla na výstavě vynikají svým hyperrealistickým ztvárněním, které je k nepoznání od pravých zvířat. Například lovci mají skutečné oční implantáty – na výrobě se podíleli specialisté na lidské oční protézy. Umělci dokonce promítli do modelů sami sebe – tři lovci jsou vlastně stylizované autoportréty sochařů.

„Těší nás velký zájem o výstavu a jsme rádi, že se líbí nejenom Čechům, kteří zde tráví dovolenou nebo výlet, ale i cizincům zejména z okolních zemí. Stále ještě probíhá soutěž o elektrickou koloběžku, které se může zúčastnit každý, kdo sdílí svou fotku z výstavy na náš Facebook Lipno exhibition – výstava,“ říká organizátor Vladimír Cnota. Výstava gigantů se na Lipně objeví znovu příští rok a dokonce bude o polovinu větší.

Fakta výstavy:

  • největším a nejtěžším modelem je mamut – 5,6 metrů vysoký model o celkové

hmotnosti téměř 2000kg

  • namodelech je použita dohromady více jak tuna železa na vnitřní kostry

  • celková osrstěná plocha odpovídá přibližně oponě Národního divadla

  • pokud bychom dali všechny odlitky zubů na hromadu, dosáhli bychom váhy kolem 5 kg

  • jeden model se vyrábí přibližně 3 měsíce

  • nejakčnější pozice výstavy je kůň napadený obrovským lvem

Součástí expozice jsou idoplňující texty odobě ledové, dokument, materiály otom, jak modely vznikají, a také pracovní listy pro základní školy. Samotná výstava i celodenní videoprojekce tak nabízí zábavu a poučení pro malé i velké.

Na výstavě je možno fotografovat.

Otevírací doba:
Denně od 9:30 do 19 hodin

Vstupné:
Dospělí: 150 Kč
Děti, studenti, senioři, ZTP: 90 Kč
Děti do 100 cm mají vstup zdarma
Rodinné vstupné (2+2 nebo 3+1: 350 Kč)
IZS: zdarma

Více informací na giganti.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka