Přednáška vysvětlí, že rádiové vlny neznají státní hranice

Přednáška Thomase Höppa na téma zvláštní význam vysokofrekvenčních vln v česko-německé historii na základě výběru jednotlivých případů - období od objevu do roku 1945

Cílená propagace v Plzni

Když fyzik Heinrich Hertz téměř přesně před 135 lety poprvé prokázal existenci rádiových vln, jejich význam pro lidstvo byl zpočátku ještě zcela nejasný. Tyto nové, neviditelné vlny však brzy způsobily revoluci v mnoha oblastech. Přednáška, která se budete konat ve čtvrtek dne 26. 1. 2023 v 18 hodin v Centru Bavaria Bohemia, aniž by byla zbytečně technická, nejprve poskytne základy pro pochopení rádiových vln a poté posluchače vezme na vzrušující cestu dynamickými vývojovými fázemi těchto tajemných vln. Demonstrativní předměty a experimentální sestavy činí téma srozumitelným i pro technicky méně zdatné posluchače.

Druhá část se bude zabývat z velké části neznámými, ale neméně vzrušujícími epizodami československo-německých dějin z období do roku 1945, v nichž hrály vysokofrekvenční vlny rozhodující roli. Budou představeny příklady rozhlasové propagandy ve prospěch i neprospěch národních socialistů, odboje v protektorátu, špionáže a rozhlasového průzkumu na tajné frontě. Poslední příběh přednášky vede přímo do Schönsee, kde se na dosud nepublikovaném případu ukazuje, jak se již v posledních dnech války připravovala další fáze československo-německých dějin: Studená válka.

Přednášející Thomas Höppe se rádiu věnuje od dětství a ještě na škole složil radioamatérskou zkoušku. Tato vášeň nakonec vedla k práci v rádiovém průzkumu v závěrečné fázi studené války. Autor se tématu nikdy nevzdal. V dnešní době nabývá historie rádií, zejména stavba současných funkčních replik, velkého významu při provozování rozhlasového koníčka. Přednáška bude simultánně tlumočena a registrace není nutná.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.01.2023 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka