Premiéra Dona Quijota pod plzeňským nebem již tuto sobotu

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8 000 diváků. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.

Cílená propagace v Plzni

Improzápas mezi Plzní a Prahou zahájí dnes večer v rámci doprovodného programu festival Divadelní léto pod plzeňským nebem. Festivalová scéna vyrostla poprvé na prostranství U Zvonu. Premiérová inscenace letošního 9. ročníku, kterou je Don Quijote s Kamilem Halbichem v titulní roli, se tu odehraje v sobotu 2. července, v následujících dnech je pak na programu celkem 10 představení. Od 20. července je připraveno sedm repríz loňské, velmi úspěšné komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! s Pavlem Baťkem jako Sherlockem Holmesem. V rámci vedlejšího programu se kromě Improzápasu, který Divadelní léto připravilo spolupráci s centrem Johan, chystá ještě jedna bitva, tentokrát v poezii naživo. 18. července se na scéně U Zvonu uskuteční exhibiční Slam Poetry Open Air.

Divadelní léto pod plzeňským nebem pořádá PaNaMo ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni, festival podporuje Město Plzeň, Plzeňský kraj a společnost Plzeň 2015.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na 8 000 diváků. Festival každoročně zasazuje do kulis historického centra Plzně vlastní originální inscenaci.

Don Quijote má v tuto chvíli za sebou dvě generální zkoušky, v pátek čeká herce předpremiéra a v sobotu slavnostní premiéra. Zkoušení ve venkovním prostoru v minulém týdnu značně zkomplikoval déšť, kvůli bouřkám se musely některé zkoušky přerušit nebo úplně zastavit. „Déšť nás pochopitelně nepotěšil, obě generálky v tomto týdnu jsme ale zvládli a teď už by mělo být jen hezky. Důležité je, že prostor U Zvonu funguje perfektně a inscenace sem dokonale zapadá," říká umělecký ředitel Divadelního léta, režisér inscenace Vilém Dubnička. Vstupenky na Dona Quijota z předprodeje rychle mizí, téměř vyprodaná jsou zejména představení, která se odehrávají v pátek večer. „Každý rok máme vždy o něco volněji v prvních dnech festivalu, letos tedy 3. a 6. 7., s blížícím se závěrem bývají představení zcela vyprodaná,“ upozorňuje na základě zkušeností z minulých let ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

V rámci vedlejšího programu se Divadelní léto snaží představovat divákům nové typy jevištního umění, které nejsou tak často k vidění na venkovní scéně. Festival letos zahájí 29. června Improzápas: Plzeň vs. Praha, ve kterém se pod dohledem nekompromisního rozhodčího Martina Vasquéze utkají týmy Plzeň - Improstor a Praha - KOPR a hosté.Další součástí doprovodného programu bude 18. července Slam Poetry Open Air, exhibiční set špičkových českých slamerů. Slam poetry jako performativní žánr má jen málo pravidel (vlastní text, žádné rekvizity, popř. časový limit), ale všechny jsou svazující a osvobozující zároveň. Slameři berou do hry kromě textu slovní i divadelní improvizaci, mimiku, pohyb, konfrontují a zapojují publikum, které je jim jediným porotcem, často se pohybují na pomezí rapu, ale rap to není... Na scéně pod otevřeným nebem se utkají: Anatol Svahilec (mistr ČR 2014), Metoděj Constantine (mistr ČR 2013), Bio Masha (vítězka Tilos Slam Budapest), Ondra Hrabal, Pan Václav, Lojza Kvádr, Švéd, Kňour a další. Moderovat bude Nejhodnější Michal.

Vstupenky
na jednotlivá představení se prodávají prostřednictvím sítě GoOut (www.goout.cz) a k dostání jsou také v recepci DEPO2015, Presslova 14.

Program 9. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem

prostranství U Zvonu, Plzeň
začátky představení vždy ve 20:30

Improzápas: Plzeň vs. Praha:

29. 6.

Don Quijote:

premiéra 2. 7.
reprízy 3. 7., 6. 7., 7. 7., 8. 7., 10. 7., 11. 7., 12. 7., 13. 7., 14. 7. a 15. 7.

Slam Poetry Open Air

18. 7.

Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!

reprízy 20. 7., 21. 7., 22. 7., 23. 7., 24. 7., 25. 7. a 26. 7.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.06.2016 08:00




3 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka