Prestižní ocenění města Plzně získal filozof Ladislav Hejdánek

Filozof Ladislav Hejdánek získal ve čtvrtek v západočeské metropoli Cenu 1. června. Prestižní ocenění udělované městem Plzeň převzala z rukou primátora Martina Zrzaveckého filozofova dcera Martina Kutišová.

Cílená propagace v Plzni

Ladislav Hejdánek cenu získal za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod. Návrh na udělení ceny emeritnímu profesorovi Univerzity Karlovy Ladislavu Hejdánkovi, jednomu z mluvčích Charty 77, podal první náměstek primátora Martin Baxa, a to na podnět básníka Ivo Hucla. 

„Ladislav Hejdánek ve svém životě několikrát dokázal statečnost v boji za demokracii, svobodu a spravedlnost. Je tím, kdo nám svými činy připomíná, jaké hodnoty bylo a stále je nutné vyznávat,“ řekl ve svém proslovu plzeňský primátor Martin Zrzavecký.

„Tatínek si tohoto ocenění velmi váží, zejména ve společnosti těch, kteří je v minulosti obdrželi,“ uvedla Martina Kutišová. Na slavnostním shromážděni přečetla zdravici svého otce, který se kvůli zdravotním problémům nemohl osobně dostavit. Poděkoval v ní za vyznamenání, jehož se mu dostalo. „Je to pro mě pro velká čest, že jste si letos vybrali právě mne,“ vzkázal filozof. Ve své zdravici se zamýšlel nad současnou situací v Evropě i ve světě. „Evropa je v krizi. A je to vlastně celý svět, který je v krizi. Nemylme se: to nejsou a nebudou problémy jen těch druhých, ale budou to problémy naše. Být Evropanem znamená podílet se na odpovědnosti Evropy a Evropanů za celý svět!,“ uvedl v ní mimo jiné.     

Cenu 1. června Plzeň uděluje zejména za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize. Může být udělena i za dlouholetou publicistickou činnost a za soustavné prosazování uvedených principů i za jednotlivé práce, jež zvlášť významně přispěly k jejich pochopení nebo prosazení principů demokratického právního státu. Mezi laureáty jsou například bývalý prezident Václav Havel, francouzský politolog a historik Jacques Rupnik, spisovatel, publicista a politik Pavel Tigrid, komentátor, publicista a esejista Jefim Fištejn, historik Vilém Prečan, politolog a publicista Oto Ulč, novinářka Petra Procházková, signatářka Charty 77 Dana Němcová a další. Loni cenu obdržel novinář, publicista, spisovatel Ivan Binar.

Podle prvního náměstka Martina Baxy Ladislav Hejdánek celým svým životem a činy obhajoval hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie. Odkaz jeho prací je hluboce humánní a naplňuje smysl uvedené ceny. „Pan Ladislav Hejdánek v tomto smyslu dlouhodobě publikuje a vytváří své práce. Zároveň ve svém životě dokázal několikrát statečnost v boji o prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti. V únoru 1948 byl mezi dvěma stovkami vysokoškolských studentů, kteří se vydali na Hrad žádat prezidenta Edvarda Beneše, aby nepřijímal demisi nekomunistických ministrů. Koncem padesátých let spolu s dalšími podobně smýšlejícími přáteli vytvořil reformní evangelické hnutí Nová orientace, jemuž šlo o občanskou interpretaci evangelia do tehdejších společenských, církevních i politických poměrů,“ přiblížil Martin Baxa.

Ladislav Hejdánek byl dlouhodobě sledován StB, v roce 1971 byl uvězněn. Po půlroční vazbě byl propuštěn a ve dvou procesech odsouzen k nepodmíněnému trestu devíti měsíců. Významně se podílel na promýšlení formulací a prezentace Charty 77, byl jedním z prvních signatářů a v letech 1977 a 1980 také jejím mluvčím. Nemohl oficiálně publikovat, po čtyři roky psal každý den texty pod souhrnným názvem Dopisy příteli, kde reagoval na aktuální politickou situaci v Čechách a Evropě, zabýval se stavem společnosti, vysvětloval postoje a stanoviska Charty 77. Od roku 1980 vedl pro zájemce o filozofii proslulé pondělní bytové semináře, na něž přijížděli významní zahraniční filozofové a myslitelé. V roce 1990 diplomaticky odmítl žádost prezidenta Václava Havla, aby se stal místopředsedou Čalfovy vlády. V roce 1992 byl jmenován profesorem filozofie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, na níž vyučoval až do druhé poloviny 90. let. Ladislav Hejdánek žije v Písku, 10. května 2017 oslavil 90. narozeniny.

Seznam publikací Ladislava Hejdánka čítá 15 hustě popsaných stran a zahrnuje 400 článků a studií. V roce 1984 obdržel Cenu Jana Palacha, v roce 1987 čestný doktorát amsterodamské univerzity, v roce 1992 francouzský řád Rytíř umění a písemnictví, v roce 1995 řád T. G. Masaryka III. třídy. V prosinci 2010 obdržel čestný doktorát Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Cena 1. června byla předána při slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka