Prestižní ocenění města Plzně získal publicista, spisovatel a dramatik Ivan Binar

Signatář Charty ´77, novinář, publicista, spisovatel a dramatik Ivan Binar si dnes v západočeské metropoli převzal z rukou primátora Martina Zrzaveckého Cenu 1. června, prestižní ocenění udělované městem Plzeň.

Jarní servisní akce AUTO CB

Získal ji za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod. Udělena mu byla při slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně. To se koná pravidelně 1. června jako vzpomínka na veřejné vystoupení Plzeňanů proti totalitnímu režimu v roce 1953. Návrh na ocenění Ivana Binara podal Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Ivan Binar byl odsouzen do vězení, když se v roce 1970 hraním a zpěvem písní z muzikálu ‚Syn pluku‘ dopustil takzvaného pobuřování. Ve svobodných poměrech by to byl nevinný a přirozený projev, v počínajících letech normalizace to bylo absurdně posouzeno jako trestný čin. A právě odpor proti takovým absurdnostem přivedl pana Binara k podpisu Charty ´77 a nakonec i k místu redaktora Svobodné Evropy. Z ní nám pak roky pomáhal svými informacemi a pořady pochopit podstatu tehdejšího režimu, pochopit, co znamená svoboda. Pomáhal připravit půdu k pádu režimu v listopadu 1989,“ uvedl dnes ve svém projevu primátor Martin Zrzavecký.

„Třiašedesát let poté, co v plzeňských ulicích propukla touha po svobodě, stojím tady v obřadní síni plzeňské radnice, mám na sobě civilní šaty a zdobí mě Cena 1. června. Stojím tu užaslý a pokouším se uvěřit, že jste se nespletli a dali cenu tomu pravému,“ reagoval po převzetí ceny třiasedmdesátiletý Ivan Binar. 

Ten v Plzni v minulosti prožil část uloženého trestu, konkrétně ve věznici na Borech. „Přivezli mě z Ostravy eskortou, abych si tu odseděl zbývajících sedm měsíců dvanáctiměsíčního trestu za pobuřování z nepřátelství k socialistickému společenskému a státnímu zřízení republiky, proti spojeneckým vztahům k SSSR, za protiokupační postoje,“ přiblížil. Když se pak v únoru 1973 otevřela brána borské věznice a on mohl vykročit do plzeňských ulic, byly to podle jeho slov nejkrásnější ulice na světě. „Poprvé jsem byl v Plzni ve zlatých 60. letech se studentským divadélkem Pod okapem. Účastnili jsme se celostátního kola soutěže tvořivosti mládeže a hráli v sále, který se jmenoval, tuším, Svazáček. A my Ostraváci jsme to celostátní kolo tenkrát v Plzni vyhráli. Po vítězném listopadu 1989, po letech exilu, vyšla v Plzni v Západočeském nakladatelství moje Kytovna umění, první knížka doma. Vzápětí tam ještě vydali můj překlad skvělé novely Horsta Bieneka Kobka. V plzeňském Divadle Alfa před časem uvedli adaptaci mojí knížky pro děti Kilo jablek pro krále. Samá pozitiva. A teď to zcela nečekaně završila Cena 1. června! Mohu si na Plzeň stěžovat?“ uvedl Ivan Binar. 

Cenu 1. června město Plzeň uděluje od roku 1993, a to za významný přínos k objasnění a prosazení principů demokracie, svobody a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím tisku, rozhlasu a televize, může být udělena i za dlouholetou publicistickou činnost i jednotlivé práce, které zvlášť významně přispěly k pochopení nebo prosazení principů demokratického právního státu. Podle Petra Náhlíka se Plzeň prostřednictvím Ceny 1. června i dalších městských ocenění snaží ukazovat veřejnosti „jiné příběhy různých lidí“. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka