Preventivní akci Světový den ledvin navštívilo v Klatovech 172 lidí

Preventivní akce Světový den ledvin, při níž se zájemci mohli nechat v Klatovské nemocnici vyšetřit a zjistit riziko onemocnění ledvin, vzbudila opět velký zájem.

Cílená propagace v Plzni

Přišlo přes 170 lidí. U téměř třetiny návštěvníků bylo zjištěno riziko onemocnění ledvin a někteří byli rovnou pozváni k důkladnějšímu vyšetření na nefrologickou ambulanci. Tito vyšetření měli zpravidla mimořádně vysoké hodnoty tlaku nebo krevního cukru.  

Mezinárodní federace pro onemocnění ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost každoročně vyhlašují Světový den ledvin vždy na druhý březnový čtvrtek. Letos akce připadla na 14. března a opět se k ní připojila i dialyzační jednotka Klatovské nemocnice.

„Během dopoledne navštívilo přednáškový sál Klatovské nemocnice celkem 172 lidí, přičemž u 27 lidí bylo zjištěno střední riziko onemocnění a u 24 dokonce vysoké riziko onemocnění. Z těchto jsme 14 lidí ihned už přímo objednali do nefrologické ambulance k podrobnému vyšetření," říká koordinátorka akce a vrchní sestra dialyzační jednotky Pavla Pohlreichová.

Riziko onemocnění ledvin se zvyšuje především v přítomnosti vysokého krevního tlaku, cukrovky, při nadváze, ale také po padesátém roce života. „Je vyšší u kuřáků a osob s nadváhou. Zvláště rizikovou skupinu tvoři lidé, v jejichž rodině se onemocnění ledvin již vyskytlo," vysvětluje vedoucí lékařka dialyzační jednotky Adéla Hrnčiříková. Dobrou zprávou je, že onemocnění ledvin lze při včasném zjištění často zpomalit nebo zastavit.

I pokud se to nepodaří, dokážou nefrologové pomoci dialýzou nebo transplantací. Právě v oblasti transplantací ledvin jsou klatovští nefrologové aktivní. „Snažíme se, pokud tomu nic nebrání, již při zjištění onemocnění ledvin začít s přípravou na transplantaci ledviny. V nejlepším případě se pacient může dialýze - tedy přístrojovému čištění krve - úplně vyhnout," říká Jan Vachek, nefrolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a primář interny v Klatovech.


I pokud se to nepodaří, lze pro pacienty stále hodně učinit. Každému pacientovi se v Klatovech věnují individuálně a společně s ním vybírají nejvhodnější postup. „Máme skvělou návaznost na klinická pracoviště v Praze a Plzni a pacientům nabízíme všechny dostupné druhy dialýzy,“ dodává Adéla Hrnčiříková. 

Kdo letošní vyšetření z jakýchkoli důvodů nestihl a měl by zájem o zjištění rizik onemocnění ledvin, může se obrátit na svého praktického lékaře a následně se objednat na vyšetření v nefrologické ambulanci Klatovské nemocnice.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka