Prezident Petr Pavel navštívil sídlo Plzeňského kraje

Cílem dvoudenní návštěvy prezidenta republiky Petra Pavla a jeho choti Evy Pavlové se v úterý 23. ledna stal Krajský úřad Plzeňského kraje, kde vzácnou návštěvu přivítal hejtman Rudolf Špoták.

Cílená propagace v Plzni

Krátce poté prezident debatoval se členy Rady kraje, zastupitelstva, předsedy Výborů Zastupitelstva PK a dalšími volenými zástupci o aktuálních tématech, jako je například migrace, přeshraniční spolupráce, zaměstnávání cizinců, problémy s pracovními agenturami, odliv pracovních sil do Německa, dostupnost zdravotní péče, nedostatek lékařů a pediatrů a dalšího zdravotnického personálu, problémy úhradové vyhlášky, problémy ve vzdělávání dětí a mládeže, udělování akreditací soukromým školám anebo problémy související s neexistencí zákona o cestovním ruchu.

„Mívám krajské návštěvy jako možnost dozvědět se o místních problémech od těch, kteří tu žijí a mají nejlepší přehled o tom, co se zde děje a jak s těmi problémy nakládat. Pro mě je to velice cenná a jedinečná příležitost, jak získat konkrétní údaje a podklady  pro moje rozhovory s ministry a premiérem, s poslanci a vést s nimi kvalifikovanou debatu pro řešení problémů,“ řekl zastupitelům prezident Petr Pavel a dodal: „Neříkám, že mám pravomoc vyřešit veškeré problémy, ale už jen to, že mohu na problémy upozornit, mohu je opakovaně přednášet ministrům a tlačit je k tomu, aby ty problémy řešili.

Debata se zastupiteli potvrdila, že stejně jako v ostatních krajích rezonují témata zejména o dostupnosti zdravotní péče, vzdělávání a silniční infrastruktuře.  

„Bude nás však zajímat i to, jak pan prezident vidí, jako armádní expert budoucnost letiště v Líních. Zda by tam měl být civilní provoz či nikoliv?  My si myslíme, že ano. Hovořili jsme i o otázkách nelegální migrace, která přes nás směřuje do Německa, což souvisí s hlídáním hranic a velkým tématem pro nás vždy bylo a je vylidňování venkova, kde my jako samospráva musíme za vlastní krajské finanční prostředky posilovat infrastrukturu v malých městech a obcích, aby nám z nich lidé neutíkali do velkých měst,“ předeslal dále hejtman Rudolf Špoták před společnou cestou na Letiště-Líně.

Během dvoudenní návštěvy Plzeňského kraje prezident zavítá na Letiště Plzeň-Líně, kde si prohlédne leteckou záchrannou službu AČR a zhlédne dynamické ukázky při záchraně lidských životů, dále se setká s představiteli města Tachov, prohlédne si královskou dědičnou štolu Prokop v Hornickém skanzenu Stříbro, která byla ražena jako páteř všech hlavních rudných žil v centrálním stříbrském revíru, a ve stříbrském Městském kulturním středisku bude, po předchozím setkání a diskusi se zastupiteli města, debatovat s občany. 

Druhý den si prohlédne v Domažlicích firmu Lintech spol. s r. o., která byla založena v roce 1993 za účelem vývoje v oblasti laserové technologie, automatizace, stavby jednoúčelových strojů a zakázkové výroby.  Patří k zakládajícím členům Klastru mechatronika. Se studenty bude prezident debatovat při návštěvě Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední zdravotnické školy Domažlice, poobědvá se starosty měst a obcí Domažlice, Klatovy, Klenčí, Poběžovice, Horšovský Týn, Sušice, Kdyně, Nýrsko, Bělá pod Radbuzou, Železná Ruda, Česká Kubice, a svoji návštěvu Plzeňského kraje ukončí na Srní. Zde se v Návštěvnickém centru NP Šumava setká s vedením národního parku a se starosty okolních obcí. Připravena je v případě dobrého počasí i společná procházka k vlčímu výběhu. 

Výběr z programu návštěvy:

9:00 – 10:00návštěva pivovaru Plzeňský Prazdroj 

10:20 – 11:20 přivítání na Krajském úřadě hejtmanem Rudolfem Špotákem

                             jednání s představiteli kraje 

13:15 – 13:30tisková konference prezidenta Pavla a hejtmana Špotáka 

13:50 – 14:50návštěva Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny AČR

15:30 – 17:00diskuse s představiteli města Tachov, Zámek Tachov

17:40 – 18:30návštěva Hornického skanzenu Stříbro

19:30 – 20:30debata s občany, Kulturní dům Stříbro

středa 24. ledna

8:45 – 9:45návštěva firmy Lintech, Domažlice

10:00 – 10:45debata se studenty Vyšší odborné školy, Obchodní akademie a Střední zdravotnické     školy, Domažlice (budova Erbenova 184)

11:00 – 12:30oběd se starosty obcí, restaurace U Kulináře, Domažlice

14:10 – 15:30setkání s vedením Národního parku Šumava a starosty okolních obcí, Návštěvnické centrum NP Šumava Srní, v případě příznivého počasí společná procházka k vlčímu výběhu 

16:00 - 16:20tiskový brífink prezidenta Pavla, Návštěvnické centrum NP Šumava Srní

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka