Příběhy skutečných Černých baronů připomenou 70. výročí PTP

V úterý 1. září tomu bylo 70 let, co vznikly Pomocné technické prapory.

Cílená propagace v Plzni

Paměť národa toto výročí připomíná výstavou Černí baroni, která bude instalována ve dvou místech s tímto tématem ikonicky spjatými: v Nepomuku a v Janovicích nad Úhlavou.
 „Výstava, která je od 31. srpna instalována na náměstí Augustina Němejce v Nepomuku, přibližuje osudy čtyř mužů, kteří na Zelené hoře a v Janovicích sloužili. Na rozdíl od Švandrlíkových Černých baronů sice na Zelené hoře Pomocné technické prapory nikdy nebyly, ale jak uvedené příběhy dokládají, osudy vojáků, kteří tu sloužili v Technických praporech, se s PTP prolínaly, a tak je není možné zcela oddělit,“ vysvětluje Markéta Čekanová, ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj.

Výstavu tvoří příběhy Stanislava Češky, Luďka Dembovského, Josefa Jančara a Bohuslava Šotoly.
Návrh na ustavení PTP předložil hlavní štáb ČSLA v dubnu roku 1950 a již na podzim pracovalo v osmi PTP na stavbách a v dolech 10 000 vojáků, o rok později 25 000. Branci byli úřední cestou prověřováni již před odvodem. Nově zavedená klasifika „E“ znamenala „politicky nespolehlivý“ a zařazení k PTP bez ohledu na zdravotní stav. Proklamovaným cílem byla „převýchova“ prací. Bojový a střelecký výcvik byl zrušen, zachován byl pořadový. V roce 1951 nařídil ministr Čepička povolat „politicky závadné osoby a osoby štítící se práce“ na výjimečné vojenské cvičení, a to na neomezeně dlouhou dobu. Někteří vojáci tak strávili na vojně za nelidských podmínek i čtyři roky. V roce 1952 začaly přibývat i technické prapory s mnohem volnějším režimem. Nesloužili v nich totiž „politicky nespolehliví“, spíše naopak: řada příslušníků TP byla členy ČSM či KSČ. Útvary PTP byly od konce roku 1953 údajně rušeny. Formálně jim odzvonilo 1. května 1954, bývalí pétépáci si však cejch nepřátel režimu nesli trvale.

Výstavu podpořil Plzeňský kraj, města Nepomuk a Janovice nad Úhlavou a výrobce likéru Černý baron z Prádla u Nepomuka.

31. srpna – 20. září Nepomuk
21. září – 12. října Janovice nad Úhlavou


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka