Přijďte v pondělí do Besedy na dokument o Jiřím Kyliánovi

Jiří Kylián je světově známý a oceňovaný choreograf českého původu. Svoji profesní dráhu spojil převážně s Nederlands Dans Theater (NDT) v nizozemském Haagu.

Cílená propagace v Plzni

Po desetiletích spolupráce se rozhodl přenechat své místo mladším a z NDT odejít. Dokument Kylián zachycuje jeho poslední představení a je poctou muži, který toho v oblasti tanečního umění dokázal nezvykle mnoho. Po pražské premiéře film uvidí i plzeňské publikum. V pondělí 5. října od 19 hodin bude uveden v Kinosále Měšťanské besedy. Účast na promítání přislíbil Jiří Kylián a producent filmu Jaroslav Bouček.

„Film tvoří úryvky tří Kyliánových choreografií - Dehet a peří, Zmizelé dvojče a Claude Pascal. Tyto choreografie byly znovu zinscenovány ve večeru, kdy se Jiří Kylián s Nederlands Dans Theater loučil. Unikátní dokument zachycuje průběh příprav večera od prvních zkoušek až po závěrečné rozloučení významného umělce s obecenstvem,“ představuje film producent Jaroslav Bouček. Vše doplní rozhovory s Kyliánovými kolegy a obdivovateli.

Režisérem i kameramanem Kyliána je zkušený dokumentarista Martin Kubala. Jeho snímky diváky velice často přivádí do světa divadla, zachycují osobnosti opery, baletu i činohry. Jiří Kylián se narodil v roce 1947 v Praze. Absolvoval pražskou taneční konzervatoř a londýnskou Royal Ballet School. V roce 1968 emigroval z Československa nejprve do Německa, poté se usadil v Holandsku. V Nederlands Dans Theater (NDT) působil v roli uměleckého šéfa a choreografa. Má za sebou desítky úspěšných choreografií, které často převzala i další světová divadla. Za svoji uměleckou činnost získal řadu ocenění, mimo jiné se stal rytířem nizozemského královského Řádu Oranje – Nassau a Francie mu propůjčila titul Rytíř umění a literatury.

Kylián, dokument / biografie

5. 10. od 19 hod. Kinosál Měšťanské besedy, Kopeckého sady 13, Plzeň

Země původu:    Česká republika

Stopáž:   52 min.

Jazyková verze:   čeština

Režie:     Martin Kubala

Scénář:    Kateřina Knappová, Martin Kubala, Jaroslav Bouček 

Kamera:    Martin Kubala

Střih:     Jindřich Juna 

Hudba:    Dirk Haubrich

Výtvarník kostýmů:      Joke Visser

Zvuk:     Roman Čadek, Jan Valouch, Jiří Kubíček

Hrají:     Jiří Kylián

     Lesley Telford, Lorraine Blouin, Stefan Żeromski

     a tanečníci Nederland Dans Theater


Producent:     Jaroslav Bouček, BUC-FILM


Koproducent:    Česká Televize, RWE, Punkchart films (SK)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka