Proč je růst svalů důležitý a jak byste o ně měli pečovat

Chcete si nechat narůst svalovou hmotu nebo naopak zhubnout, protože číslo na váze neodpovídá vašim představám? V následujících řádcích se zaměříme na svalovou hmotu a její význam pro lidské tělo.

Cílená propagace v Plzni

Někdy totiž lidé chtějí nabrat svalovou hmotu ze špatných důvodů – a někteří ji dokonce chtějí shodit, neboť si neuvědomují, že vyšší číslo na váze nemusí znamenat více tuku v těle, ale naopak více svalů.

Touha po přehnané estetičnosti není zdravá

Toužíte po tom, abyste měli vyrýsované svaly na břiše, na rukou, na nohou – zkrátka všude, kde to jen jde? A z jakého důvodu? Jestliže je za tím pouze touha po tom, že to bude vypadat krásně a budete si připadat neodolatelní, není to dobře. Vaše touha po estetičnosti by totiž nikdy neměla zastínit potřeby vašeho těla. Může se totiž stát, že byste v touze po dokonalosti zapomněli na zdravou stravu, nedodávali svému tělu potřebné živiny a chtěli dosáhnout nezdravých výsledků.

Hubněte rozumně

Stejně tak je špatné chtít zhubnout a shodit kila jen proto, že se vám číslo na váze zdá příliš vysoké. Pokud splňujete index BMI a máte objektivně normální postavu, není třeba shazovat další kila. Vaše tělo totiž není tvořeno pouze tukem, nýbrž i vodou, svaly, kostmi a dalšími.

Svaly k větší energii

Pro lidské tělo jsou svaly a jejich přítomnost nezbytné. Nejenom, že jsme díky nim silní, ale máme také více energie a jsme méně unavení. Pro správný vývoj svalů je důležité do svého jídelníčku zahrnout potraviny bohaté na bílkoviny a pravidelně je konzumovat.

Úbytek svalů

Čím jsme starší, tím méně svalů máme. Nejprve se jejich úbytek začne projevovat po čtyřicítce. Udržet si svalovou hmotu lze pouze tak, že pravidelně cvičíte. Díky tomu, že svaly budete procvičovat, je totiž posílíte – a třeba se vám podaří i nějaké přibrat. Horší to je po šedesátce. To svaly mizí takřka před očima. I to se dá ale zpomalit, pokud u pravidelného pohybu vytrváte. Proto je ideální začít s pohybem a pravidelným cvičením co nejdříve. Začněte navštěvovat posilovnu a fitness centra, cvičte doma u televize a budujte si sílu i svalovou hmotu.

Cvičením ke svalové hmotě

Jaké druhy cvičení zvolit? V případě svalů platí jednoduché pravidlo: činky, činy a zase činky. Nebojte se jich. Začínat můžete s lehkými zátěžemi a postupně přidávat. Posilovat se dá jak s pomocí jednoručních činek, tak i s pomocí obouručních činek, využívat vzpěračské tyče a kettlebelly. Lidé, kteří si rádi dopřejí zátěž i při běžném cvičení, mohou zvolit posilovací vesty a závaží na kotníky a zápěstí.

Vyvážená strava a dostatek bílkovin

A ruku v ruce s posilováním jde také strava. Důraz je kladen na dostatečný denní kalorický příjem a rovněž příjem bílkovin, které se právě starají o svalovou hmotu. Bílkoviny společně s tuky a sacharidy tvoří makronutrienty, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné, neboť jsou využívány jako zdroj energie a také ke stavbě buněk. Dbejte tedy na to, aby byl váš jídelníček pestrý, obsahoval dostatek čerstvého ovoce, zeleniny, luštěnin, masa a celozrnného pečiva.

Podpora v podobě doplňků

Někdy se ovšem může stát, že váš denní příjem bílkovin nejste schopni pokrýt jen ze stravy. V tu chvíli se hodí využít proteinové nápoje, které dodají vašemu tělu chybějící bílkoviny. Dalším skvělým doplňkem je kreatin, který zlepšuje váš výkon při cvičení a postará se i o vaše svaly. Další doplňky nemá smysl užívat, neboť nemají nikterak vysoký efekt. Když budete uvažovat nad doplňky, najít si nejlepší kreatin a protein bude vším, co budete potřebovat.

Svalová hmota je pro lidské tělo důležitá a pomáhá nám existovat v každodenním životě. Díky zdravým svalům jsme nabytí energií, máme sílu a jsme nezastavitelní. Co se doplňků stravy pro svalový růst a péči o svaly týče, kromě kreatinu a proteinových doplňků nemá cenu cokoliv jiného užívat.

Zdroj obrázku: Pixel-Shot / Shutterstock.com
Zdroj obrázku: Dmytrenko Vlad / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka