Profesora Viktoru připomíná strom a pamětní kámen

Pamětní kámen u stromu k památce skvělého literárního vědce, pedagoga a divadelního kritika profesora PhDr. Viktora Viktory, CSc. byl 15. května odhalen za budovou Pedagogické fakulty ZČU v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

„Je to již druhá pamětní deska, kterou jsme umístili na žádost občanů. Velmi rád jsem vyhověl a těší mě, že tímto způsobem si mohou lidé pana profesora stále připomínat,“ uvedl starosta MO Plzeň 3 David Procházka.  

Prof. PhDr. Viktor Viktora, CSc., byl dlouholetý vedoucí katedry českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni, bývalý prorektor ZČU v Plzni a bývalý proděkan Fakulty pedagogické ZČU v Plzni, člen vědeckých a oborových rad řady domácích univerzit a fakult, člen Umělecké rady Divadla J. K. Tyla v Plzni a dalších vědeckých a kulturních institucí.

 „Ve své vědecké práci se zabýval starší českou literaturou, literaturou 19. století a divadelní kritikou. Je autorem celé řady monografií a studií, především o počátcích renesance v české literatuře, o osobnostech a dílech české literatury od počátku do 30. let 19. století,“ připomíná místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek, který na pietním aktu citoval z jedné z profesorových oblíbených knih z 16. století.

Jako na vždy vlídného a laskavého člověka vzpomněla na profesora Viktoru radní města Plzně Eliška Bartáková. 

Zkušenosti, znalosti a zaujetí pro studium české literatury předával prof. Viktor Viktora více než padesát let vysokoškolským studentům a svou osobností, lidskostí a odbornou erudovaností ovlivnil mnohé své kolegy i několik generací učitelů českého jazyka a literatury. Byl laskavým kantorem, který nerad zkoušel, zato rád přihlížel k jedinečnosti každého svého studenta. „Je to smutné, když člověk pronáší řeč u památníku svého kamaráda. Chybíš mi a nikdy na tebe nezapomenu,“ vzkázal s dojetím politik a externí pedagog ZČU v Plzni Miroslav Brabec. 

Vznik pietního místa v podobě stromu a pamětní desky inicioval bývalý student pana profesora Viktory a nynější pedagog Masarykova gymnázia v Plzni Petr Tesař.

„Rád bych poděkoval třetímu plzeňskému obvodu za zřízení tohoto pietního místa. Profesor Viktora byl mimořádný odborník, pedagog i člověk. Významnou součást jeho práce představuje více než tisícovka přednášek na vědeckých konferencích i pro širokou veřejností a vedle knižních publikací napsal stovky textů pro odborný i regionální tisk,“ popisuje množství a rozsah profesorovy práce Petr Tesař. 

Jako vzpomínku si účastníci pietního aktu mohli odnést oblázek se jménem profesora Viktory a budeme rádi, když se stanou putovními a budou tak jméno tohoto oblíbeného pedagoga a literárního vědce šířit dál po celém světě. 

Profesor Viktor Viktora se narodil 20. ledna 1942 v Plzni do učitelské rodiny. V roce 1996 obdržel Pečeť města Plzně. Zemřel ve věku 80 let 3. prosince 2022. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 16.05.2023 14:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka