Program Prokopa Diviše podporuje elektro vzdělání i v kraji

Za šest let trvání programu Prokopa Diviše podpořila ČEZ Distribuce elektro vzdělání ve výši 12 720 000 korun.

Cílená propagace v Plzni

Zvýšit atraktivnost studia na elektrotechnických školách a současně otevřít studentům elektro oborů možnosti budoucího zaměstnání pomáhá motivační program Prokopa Diviše, který pořádá ČEZ Distribuce. Celkem1 020 000 korun si mezi sebou rozdělilo devadesát nejaktivnějších studentů elektro oborů deseti partnerských středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci a Ostravě. O program byl i letos obrovský zájem, do letošníhoročníku se zapojilo 1527 studentů, což je o 240 více než loni. Do programu se za šest let jeho trvání přihlásilo téměř 7 tisíc studentů a ČEZ Distribuce věnovala na elektro vzdělání mezi studenty a školy 12 720 000 korun.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč regiony. Mladí elektrotechnici jsou oceněním a peněžitou odměnou od společnosti ČEZ Distribuce motivováni k dobrým studijním výsledkům, účasti ve studentských soutěžích a obecně k dalším aktivitám nad rámec běžné školní docházky. „Studenti, kteří se do programu zapojí, získávají oproti jiným uchazečům o zaměstnání zajímavou položku do svého životopisu a díky tomu mají také větší šanci uspět ve výběrovém řízení na některou z absolventských pozic,“ říká Lucie Masopustová, členka představenstva ČEZ Distribuce.

Vyhodnocování programu probíhá celý školní rok a na přelomu března a května vybere komise složená ze zástupců dané školy a zástupců ČEZ Distribuce tři nejlepší žáky ve třech elektro oborech či třech nejvyššíchročnících, kteří získají zajímavé finanční ohodnocení. Technické profese se v současné době potýkají s nedostatkem pracovních míst a nejinak tomu je i v oboru distribuce elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce se proto snaží podporovat technické vzdělávání a „vychovat“ si budoucí kvalifikované pracovníky již během jejich studia na středních či vysokých školách. 

Do motivačního programu se zapojila například střední odborná škola v Chomutově, známá pod zkratkou ESOZ Chomutov. Její bývalý ředitel Jan Mareš, dnes náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání a mládeže, se slavnostního předávání ocenění nejlepšímrovněž zúčastnil: „Motivační program Prokopa Diviše je opravdu zajímavým programem už jen proto, že je motivačním pro všechny bez rozdílu. Na finanční odměnu tak může dosáhnout doslova každý. Prokop Diviš, a vlastně tím i ČEZ Distribuce, tak vyloženě říká – když budete dobří a budete chtít, počítáme s vámi.“

Motivační program si chválí i v Ostravě. „Změna je po těch šesti letech opravdu vidět. Navíc to, že jsme partnerská škola Skupiny ČEZ nám umožňuje modernizovat vybavení a zatraktivnit výuku. Teď například chystáme výuku fotovoltaiky v praxi,“ řekl Tomáš Fuhrer, ředitel Střední školy elektrotechnické se sídlem v ulici Na Jízdárně.

Pro ty nejlepší oceněné novodobé Prokopy Diviše si ČEZ Distribuce připravila také zážitkovýden plný energetických překvapení. Desítka studentů navštívila pražské sídlo ČEZ Distribuce, zapouzdřenou rozvodnu 110 kV, pracoviště ČEZ TRADE, muzeum energetiky, kabelový tunel pod Prahou i dobíjecí HUB na elektromobily s instalovanou akumulací.

Již sedmý ročník Prokopa Diviše odstartuje ČEZ Distribuce v říjnu 2022.

Další vzdělávací programy ČEZ Distribuce: Absolvent a Praktikant

Program Absolvent je určen pro absolventy středních a vysokých škol s kvalifikačními profily SŠ, SŠ – elektro, VŠ a VŠ – elektro.Absolventský program slouží jako jeden z nástrojů generační obměny v naší společnosti. Je žádoucí, aby Absolventské místo bylo obsazeno jako náhrada za pracovníka, který bude maximálně do dvou let od nástupu Absolventa odcházet do starobního nebo předčasnéhodůchodu. Adaptační program pro Absolventy trvá minimálně 1, maximálně 2 roky (dle kvalifikačního profilu). Absolventi plní aktivity dle termínů svého nástupu a absolvují zácvik na cílovou pozici.

Program Praktikant je určen pro absolventy středních odborných škol s elektrotechnickým zaměřením, ať již s výučním listem či maturitou. Připravuje budoucí kolegy na pozice Provozních elektromontérů v útvaru Sítě či Techniků diagnostiky v útvaru Elektrické stanice. Během 2 let trvání programu bude nový kolega seznámen se základními technologiemi vedení elektrického napětí a elektrickýchstanic, součástí zácviku je i každodenní praktický nácvik všech pracovních úkonů a postupů. Průvodcem celého programu garant, který plní funkci mentora a odborného školitele a má přesně daný obsah a časový harmonogram.

Více na  www.kdejinde.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka