Projekty plzeňských studentů zlepšují život obyvatelům měst

Problémy, kterých si všímají ve svém okolí, se rozhodli plzeňští studenti vyřešit pomocí moderních technologií.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na Gymnáziu Plzeň se pustili do aplikace, která umožní snadnou komunikaci mezi lidmi a radnicí, na SPŠE a VOŠ Plzeň zase vyvinuli systém proti krádeži elektrokol. Oba projekty nyní postoupily do finále programu Samsung Solve for Tomorrow pro mladé inovátory.

Septimáni Jan Bultas, Pavel Altmann a Michal Bouda přihlásili svůj nápad do globálního programu Solve for Tomorrow na začátku školního roku. Úkolem bylo identifikovat jakýkoli celospolečenský problém a navrhnout jeho řešení s přispěním moderních technologií. Myšlenku na aplikaci pro efektivní propojení města a obyvatel jim vnukla řada neutěšených míst v ulicích – rozbité lavičky, chodníky, přeplněné kontejnery, nefungující osvětlení. „Průzkumem mezi obyvateli jsme zjistili, že jim ve veřejném prostoru vadí spousta věcí, na které by rádi upozornili, ale neví, na jaký úřad se obrátit nebo zda se daný problém třeba už neřeší. Naše aplikace je určena všem lidem, kteří chodí do práce a do školy pěšky a nahlášení problému, který potkají, je nijak nezdrží. Naopak městům a obcím poskytne přehlednou platformu pro připomínky obyvatel a zároveň on-line ‚nástěnku‘ s aktualitami z lokality pro informování veřejnosti například o přistavených kontejnerech, rekonstrukcích a podobně. Jako třetí funkci pak aplikace umožňuje lidem uvádět své návrhy, jak zkvalitnit život v okolí, které mohou podpořit i další uživatelé aplikace,“ popsali autoři projektu, kteří svůj tým pojmenovali Wren.

Na další problém ve městech poukázali studenti třetího ročníku elektrotechnické střední školy v Plzni Dominik Kováč a Kryštof Vydra. Jejich tým se zaměřil na řešení krádeží kol a elektrokol. „Nápad nám vnukl článek o vysokém počtu odcizených bicyklů ve městech. Vymysleli jsme chytré světlo na kolo, které se jeví jako obyčejné svítidlo patřící do povinné výbavy cyklisty, ale navíc obsahuje sledovací funkce, které okamžitě rozpoznají nedovolený přístup ke kolu a v případě jeho krádeže dokáží on-line přenášet GPS souřadnice jeho aktuální polohy,“ vysvětlila dvojice mladých inovátorů, jejímž cílem je prosadit svůj produkt na trh a založit vlastní podnikání. 

V rozvojovém programu pro studenty středních škol Solve for Tomorrow nyní dostávají oba nápady reálné obrysy a byly vybrány mezi deset nejlepších studentských projektů v Česku. „V programu mohou studenti poukázat na jakýkoli konkrétní problém a veřejně prezentovat své návrhy, jak stav věci za použití technologií změnit. Pokud mají nápad například na software, nemusí být hned specialisty na IT, aby ho mohli uskutečnit, do programu vstupují mladí lidé jen se svými myšlenkami, které jsou často velmi inovativní a stojí za vyslyšení. Poté s přispěním našich specialistů a lidí z praxe svůj nápad dál rozvíjejí a ve finále programu jej mohou dovést až k samotné realizaci,“ uvedla Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung.

Globální program Solve for Tomorrow vznikl jako výzva všem mladým inovátorům v roce 2010 v USA a od té doby se jej zúčastnilo ke dvěma milionům studentů z celého světa. Češi se do výzvy pro rozvoj společnosti zapojili v tomto ročníku poprvé. Nyní čeká studenty z Hradce Králové finální prezentace jejich projektu před vedením společnosti Samsung. „Na začátku se přihlásilo 30 studentských týmů se svými postřehy a nápady. Všichni účastníci na podzim absolvovali rozvojové workshopy, mimo jiné na metodologii Design Thinking, kde se zdokonalili v projektovém myšlení, prezentačních dovednostech, práci v týmu a dalších ‚soft skills‘. Následně samostatně rozpracovali vlastní projekty, ke kterým získali zpětnou vazbu a doporučení od odborníků z byznysu. Deset nejlepších projektů s potenciálem k realizaci se utká v dubnovém finále. Absolutní vítěz bude mít nejenom možnost své vize uskutečnit, ale také šanci prezentovat je dále v mezinárodním měřítku společně s dalšími úspěšnými studenty ze zahraničí na globální akci Solve for Tomorrow,“ shrnul Martin Smrž, ředitel vzdělávací organizace JA Czech, která program Samsungu v Česku realizuje.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 22.03.2022 14:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka