První dáma české violy Jitka Hosprová zve na festival Procházky uměním

První dáma české violy Jitka Hosprová, její hudební hosté a známé herecké osobnosti zvou na hudební festival Procházky uměním Již 12. ročník kulturního projektu Procházky uměním.


Ten se díky jeho zakladatele a ředitelce Jitce Hosprové těší velkému zájmu příznivců vážné hudby, zve na zahajovací koncert v plzeňské Velké synagoze, dalších šest vystoupení v Plzni a deset na severním Plzeňsku, kam poputuje také výtěžek ze vstupného.

Festival se kromě špičkových hudebních interpretů, propojení mluveného slova a klasické hudby pro veřejnost i školy pyšní také přidanou charitativní hodnotou. Letošní sbírka bude věnována na podporu kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb.

Plzeň bude hostit celou řadu koncertů: úvodní 30. května ve Velké synagoze, 2. června v Západočeském muzeu, 13. června v Korandově sboru, 12. září  a 2. října ve Staré synagoze, 5. listopadu v Domě hudby a nakonec 14. prosince v Kostele Nanebevzetí panny Marie (u františkánů).

O zahajovacím koncertu říká dramaturgyně a ředitelka festivalu Jitka Hosprová: „Mimořádný slovenský houslový talent Teo Gertler má za sebou již celou řadu prestižních koncertů a

vítězství v mezinárodních soutěžích. Vystupuje s profesionálními orchestry a po boku významných

hudebních osobností. V Plzni ho uvedeme premiérově spolu s významným českým souborem

SKO. Program bude věnován Roku české hudby,“ zve Hosprová, která pochází ze severního Plzeňska a dodnes k němu má navzdory svému mezinárodnímu působení silný vztah.

Do regionu se Procházky uměním vydají celkem desetkrát: 1. června do Plas, 27. června do Dolní Bělé, 29. června do Kostelce u Nadryb,  6. července do Březína, 27. července do Štědré, 28. července do Skoků u Žlutic, 16. srpna do Nečtin, 24. srpna do Rabštejna nad Střelou, 6. září do Manětína a 14. září do Chyše.

Letošní výtěžek poputuje tradičně na Severní Plzeňsko, konkrétně na opravy kostela sv. Jiří v Kostelci u Nadryb. Původně gotická stavba byla v 18. století přestavěna pravděpodobně barokním architektem Janem Blažejem Santini-Aichlem. Památkově chráněný kostel na okraji obce tvoří výraznou krajinnou dominantu.

Nyní je bohužel interiér kostela zdevastovaný a střecha není opatřena okapy, takže na řadě míst zatéká do krovu. Skupina místních obyvatel a chalupářů se snaží spolu s příznivci kultury kostel pořádáním hudebních a jiných kulturních akcí oživit a zachránit. Od roku 2022 se zde pořádá Noc kostelů, v roce 2023 místní po mnoha desítkách let obnovili pouť na svatého Jiří. Do komunitních akcí se pravidelně zapojuje farář z farnosti Dýšina P. Tomáš Kadlec.

Koncerty budou v předprodeji přes Ticketportal, a to za 450 Kč (základní vstupné) / 300 Kč (zlevněné) a 700 Kč (premium). Kromě předprodeje bude možné v případě volné kapacity zakoupit vstupenky i na místě před začátkem koncertu.

Podrobný program jednotlivých koncertů najdou zájemci na webu www.prochazkyumenim.cz.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Azyl